Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrická budúcnosť Volkswagenu začína s novým modelom ID.3

Elektrická budúcnosť Volkswagenu začína s novým modelom ID.3
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automobilka Volkswagen oznámila, že pôvodná koncepcia elektrického hatchbacku ID sa blíži k produkcii a dostáva oficiálny názov ID.3. Nový štýlový päťdverový elektromobil s dojazdmi 330 až 550 km bude debutovať až v septembri, no už teraz sú k dispozícii predbežné objednávky.

Oficiálna svetová premiéra elektromobilu ID.3 sa uskutoční na tohtoročnom autosalóne vo Frankfurte. Zatiaľ sa automobilka teda podelila o názov a zatiaľ predviedla tento malý elektromobil v produkčnej kamufláži. „ID.3“ nie je síce najdynamickejší názov, no odkazuje na kompaktné rozmery modelu a jeho miesto v historickej hierarchii automobilky.

„Kým Beetle mobilizoval masy a Golf predstavoval veľké inovácie v každej generácii, ID má sprístupní elektromobilitu širokému spektru zákazníkov,“ vysvetľuje Volkswagen.

Elektromobil Volkswagen ID.3

Výrobca síce drží detailné informácie v utajení až do oficiálneho debutu, no hovorí, že bude ponúkať elektromobily ID.3 s tromi možnosťami batérií, ktoré poskytnú dojazd v rozpätí od 330 až do 550 kilometrov na jedno nabitie. Cena základného modelu by sa mala začínať na úrovni 30 000 EUR.

Prvým modelom zo série ID.3 bude však špeciálna edícia označená ako ID.3 1ST, ktorá už je od stredy k dispozícii na predbežnú objednávku. Model ID.3 1ST bude vybavený batériou strednej kapacity s dojazdom do 420 kilometrov a Volkswagen očakáva, že tento elektromobil bude patriť k najobľúbenejším. Jeho cena by sa mala zmestiť pod 40 000 EUR. Predbežná objednávka s vratnou kauciou 1 000 EUR zabezpečí záujemcom jeden z 30 000 modelov ID.3 1ST.

Elektromobil Volkswagen ID.3

Okrem samotného auta ID.3 1ST dostane kupujúci ročné bezplatné nabíjanie (až do 2 000 kWh) na verejných nabíjacích staniciach prepojených s VW „We Charge“. Objednávky sa budú dať dokončiť po oficiálnom debute na autosalóne vo Frankfurte, pričom výroba by sa mala začať koncom roka 2019 a prvé dodávky sú naplánované na polovicu roka 2020.

Po modeloch ID.3 budú nasledovať aj ďalšie elektromobily zo série ID, vrátane sedanu, vanu, malého SUV a veľkého SUV, pričom Volkswagen plánuje mať do roku 2025 vo svojej flotile minimálne 20 elektromobilov.

Elektromobil Volkswagen ID.3