Miliardy mŕtvych. Facebook bude cintorínom, môže pomôcť ľudstvu

TA3 ČTK
11.5.2019 10:00

Na sociálnej sieti Facebook by mohlo byť o päťdesiat rokov registrovaných viac mŕtvych ľudí než živých. Vyplýva to zo štúdie vedcov Oxfordskej univerzity, o ktorej informovali noviny The Guardian.

Miliardy mŕtvych. Facebook bude cintorínom, môže pomôcť ľudstvu
SITA/AP

Mŕtvi budú v prevahe

Pokiaľ bude počet užívateľov Facebooku rásť súčasným tempom, sieť by mohla mať v roku 2100 okolo 4,9 miliardy užívateľov, ktorí však budú po smrti. Vedci z Oxfordu vo svojej štúdii vychádzali z dát Facebooku za minulý rok a z odhadu vývoja svetovej populácie, ktorý vytvorila OSN. V súčasnosti má sieť 2,37 miliardy aktívnych užívateľov po celom svete.

Pokiaľ by sa rast počtu jeho užívateľov v minulom roku úplne zastavil, malo by v roku 2100 účet na sieti 1,4 miliardy mŕtvych ľudí. Už v roku 2070 by podľa tohto scenára počet mŕtvych na Facebooku prevýšil počet živých. Pokiaľ by rast pokračoval doterajším tempom, teda o 13 percent ročne, dosiahol by v roku 2100 počet zosnulých na Facebooku 4,9 miliardy.

Archív ľudskej kultúry

Podľa vedcov sa vynára v súvislosti s rastúcim počtom účtov, ktoré patria zosnulým ľuďom, naliehavá otázka. Ako narábať s virtuálnym dedičstvom? Spoluautor štúdie David Watson si myslí, že Facebook by v budúcnosti mohol slúžiť ako určitý druh archívu ľudskej kultúry.

Dôležité podľa neho bude, aby k dátam zosnulých nemala prístup "len jediná spoločnosť orientovaná na zisk". "Je dôležité, aby budúce generácie mohli využívať naše digitálne dedičstvo a mohli tak lepšie porozumieť vlastnej histórii," uviedol Watson.

Mark Zuckerberg nedávno predstavil novú podobu najväčšej sociálnej siete sveta. Týka sa zmien užívateľského rozhrania a zároveň úpravy niektorých základných parametrov. Spoločnosť chce presunúť interakcie v užívateľských skupinách do centra pozornosti na Facebooku. Takéto skupiny sa však často označujú za jednu z hlavných ciest na šírenie dezinformácií.

Najväčšia zmena za päť rokov

"Toto je najväčšia zmena v aplikácii Facebooku a na webovej stránke, akú sme zrealizovali za päť rokov,"vyjadril sa Zuckerberg. V mobilnej aplikácii by sa niektoré zmeny mali už prejavovať, nový web príde v nasledujúcich mesiacoch. Nový dizajn, v ktorom výrazne ubudne charakteristickej modrej farby, je vraj jednoduchší, rýchlejší a viac užívateľov vťahuje, pričom "dáva komunity do centra" užívateľskej skúsenosti.

mark_7f000001-7d03-b9d2.jpg

Podľa agentúry Reuters predstavujú ohlásené novinky prvé konkrétne kroky v pláne Facebooku premeniť sociálnu sieť na firmu zameranú na súkromnú komunikáciu a obchodovanie na internete. Práve príklon k väčšiemu súkromiu bol v prezentácii zmien základným motívom. Svedčí o tom aj heslo "budúcnosť je súkromná". Tento motív však zároveň vyvolal posmešné reakcie. Kevin Roose, reportér denníka The New York Times, pripomenul, ako Zuckerberg pred niekoľkými rokmi označoval súkromie za prežitok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok