Čoskoro zrušia daňové kódy elektronických registračných pokladníc

TA3 TASR
7.5.2019 10:52

Daňové kódy elektronických registračných pokladníc, pridelené pred spustením systému eKasa, budú celoplošne zrušené k 1. júlu 2019, upozornila Finančná správa SR. Podnikateľom poslala softwarningové upozornenie, v ktorom ich vyzvala na čo najskoršie podanie žiadosti o pridelenie kódu k elektronickým registračným pokladniciam online napojeným na systém finančnej správy.

Čoskoro zrušia daňové kódy elektronických registračných pokladníc
SITA/AP

"Finančná správa rozposlala približne 150.000 daňovým subjektom, u ktorých eviduje nezrušený aspoň jeden daňový kód elektronickej registračnej pokladnice, informatívne upozornenie týkajúce sa projektu eKasa," uviedla hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR Ivana Skokanová. V upozornení informuje, že podnikateľ je od 1. júla 2019 povinný používať na evidenciu prijatých tržieb pokladnicu eKasa klient, to znamená buď online pripojenú registračnú pokladnicu alebo virtuálnu registračnú pokladnicu.

"Finančná správa upozorňuje, že daňové kódy elektronických registračných pokladníc, ktoré nebudú zrušené do 30. júna 2019 na základe oznámenia podnikateľa, budú celoplošne zrušené k 1. júlu 2019," uviedla Skokanová. Finančná správa vyzvala podnikateľov, aby požiadali o pridelenie nového kódu elektronickej registračnej pokladnice pre systém eKasa čo najskôr, a to aj v prípade, ak si svoju pokladnicu chce podnikateľ zinicializovať až neskôr. "Vyhnú sa tak zbytočnému stresu a tradičnému náporu posledných dní pred nástupom eKasy," dodala Skokanová.

Povinnosť pripojiť svoje registračné pokladnice na systém finančnej správy sa týka všetkých podnikateľov, ktorí evidujú tržbu. Každá pokladnica musí mať svoj kód, o ktorý môžu podnikatelia elektronicky žiadať od polovice marca. Podnikatelia, ktorým vznikla povinnosť evidovať tržbu po prvý raz po 1. apríli, sa musia do systému eKasa pripojiť automaticky, ostatní podnikatelia musia svoje elektronické registračné pokladnice prispôsobiť do konca júna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok