Kažimírov nástupca sa ujal rezortu financií, Kiska ho vymenoval

TA3 SITA TASR
7.5.2019 10:05

Slovensko má nového ministra financií, ktorý nahrádza dlhoročného šéfa rezortu Petra Kažimíra. Andrej Kiska v Prezidentskom paláci slávnostne vymenoval Ladislava Kamenického.

Rezort dočasne viedol premiér

Premiér Peter Pellegrini chce, aby nový minister financií Ladislav Kamenický pokračoval v práci svojho predchodcu. „Pevne verím, že bude pokračovať v línii, ktorú nastavil jeho predchodca Peter Kažimír. Verím, že jeho priority budú zdravé financie a hospodárne narábanie s peniazmi daňových poplatníkov. Pokiaľ pôjde pán minister v línii ozdravovania verejných financií, tak bude mať vždy moju plnú podporu,“ povedal po vymenovaní nového ministra Pellegrini.

Post ministra financií sa uvoľnil po tom, ako Kiska v polovici apríla prijal demisiu Petra Kažimíra. Rezort dočasne viedol premiér Pellegrini. Nomináciu Kamenického, ktorý bol doteraz predsedom finančného výboru parlamentu, schválilo predsedníctvo vládnej strany Smer-SD minulý týždeň. Bývalý minister Kažimír sa 1. júna ujme funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska. Na poste vystrieda Jozefa Makúcha, ktorý pozíciu opustil predčasne. Oficiálne sa mu malo skončiť funkčné obdobie v roku 2021. 

Štyridsaťosemročný Kamenický bol poslancom parlamentu za stranu Smer od roku 2012. Do NR SR sa dostal aj po parlamentných voľbách v roku 2016, v ktorých získal 1 649 platných prednostných hlasov. Od roku 2016 pôsobil ako predseda výboru pre financie a rozpočet a bol aj členom výboru pre európske záležitosti.

Kamenického má nahradiť v parlamente niekdajšia poslankyňa za Smer-SD Darina Gabániová.

SaS: Očakávame, že Makó skončí

Strana Sloboda a Solidarita očakáva od novovymenovaného ministra financií, že nielen nevymenuje súčasného šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa za nového riaditeľa tejto inštitúcie, ale zároveň aj vyvinie maximálne úsilie, aby bol tento človek zbavený svojej terajšej funkcie. 

„Nový minister financií by mal vyslať smerom k finančnej správe jasný a zrozumiteľný signál. Kriminálny úrad finančnej správy musí prevziať bezúhonný človek. Človek s pevným odhodlaním bojovať proti mafii,“ tvrdí poslanec Jozef Rajtár. Týmto krokom by sa podľa SaS vyslal jasný signál všetkým, ktorí bohatli a bohatnú z daňových a colných podvodov, že doba daňovej beztrestnosti je na konci.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok