Orbánovci už nepodporujú Webera. Stratil ich pre vetu o Maďaroch

TA3 TASR
6.5.2019 19:29

Z hľadiska komunikácie možno usudzovať, že maďarská vládna strana Fidesz začala intenzívne cúvať z členstva v Európskej ľudovej strane. Uviedlo to internetové vydanie ľavicového denníka Népszava v reakcii na výsledky schôdzky rakúskeho vicekancelára a predsedu pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska Heinza-Christiana Stracheho s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Orbánovci už nepodporujú Webera. Stratil ich pre vetu o Maďaroch
SITA/AP

Orbán totiž oznámil, že už nepodporuje kandidatúru predsedu frakcie Európskej ľudovej strany a kandidáta ľudovcov na post predsedu Európskej komisie Manfreda Webera. "Maďarský premiér zastupuje maďarských voličov. Predseda Weber povedal, že pri zvolení za predsedu EK neráta s hlasmi Maďarov. Predseda maďarskej vlády sa nemôže dostať do situácie, že by podporil človeka, ktorý sa takto vyjadruje," zdôraznil Orbán s poznámkou, že ešte hľadajú vhodného kandidáta.

Podľa denníka, ktorý pripomína, že Fidesz má od 20. marca pozastavené členstvo v EPP, je dôvodom tohto "rozvodu" skutočnosť, že kresťanskí demokrati, a to najmä v Nemecku, sa podľa názoru maďarského premiéra posúvajú doľava. "Ak to pôjde takto ďalej, a európski ľudovci priebežne budú uzatvárať koalíciu s ľavicou a socialistami, tak budú musieť prijať kompromisy a stratia svoju identitu a hodnoty," tvrdí podľa Népszavy Orbán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok