Kurz chce stopnúť Mochovce. Zásah do suverenity, reaguje premiér

TA3 TASR
6.5.2019 14:41

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz prekračuje svoje právomoci. Tvrdí to slovenský premiér Peter Pellegrini. Reagoval tak na vyhlásenie kancelára, ktorý chce všetkými prostriedkami zabrániť dostavbe jadrovej elektrárne Mochovce.

Presahuje svoje právomoci

Pellegrini vníma tieto slová so znepokojením a deklaruje, že nedovolí, aby sa príslušník iného štátu pokúšal zasiahnuť do suverénnych rozhodnutí Slovenska. Predseda vlády to uviedol na tlačovej konferencii s tým, že Kurza pozýva na Slovensko. Premiér skonštatoval, že už je zvyknutý na to, že Rakúsko vyhlásilo "vojnu" atómovým elektrárňam vo všetkých susediacich krajinách. "Ale vyjadrenie typu, že urobíme všetko pre to, aby sme zastavili výstavbu elektrárne Mochovce, považujem už za niečo, kde pán kancelár Kurz presahuje svoje právomoci a kde sa snaží zasiahnuť do suverenity a rozhodovania Slovenskej republiky," podotkol Pellegrini s tým, že dostavba atómovej elektrárne je autonómne rozhodnutie SR. Zároveň pripomenul, že Slovensko má desaťročia skúsenosti s prevádzkou jadrových elektrární bez akýchkoľvek vážnych incidentov. "A rovnako tak mieni vo vysokom technickom a bezpečnostnom štandarde dostavať aj tretí a štvrtý blok elektrárne Mochovce. A preto odmietam, aby nám rakúsky kancelár odkazoval cez sociálne siete svoje postoje," vyhlásil predseda vlády.

Pellegrini podľa vlastných slov chápe, že rakúsky kancelár musí robiť svoju domácu politiku a že musí reagovať na nálady rakúskych občanov. Zdôraznil však, že jeho povinnosťou je zasa brániť záujmy SR a nedovoliť, aby sa príslušník iného štátu "takto veľmi tvrdo pokúšal zasiahnuť do našich autonómnych rozhodnutí".

Musíme všetkými prostriedkami zabrániť dostavbe

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz predtým uviedol, že chce všetkými prostriedkami zabrániť dostavbe jadrovej elektrárne Mochovce. Uviedol, že telefonoval s Pellegrinim a tlmočil mu svoje obavy. "Musíme všetkými prostriedkami zabrániť dostavbe jadrovej elektrárne Mochovce. Z tohto dôvodu je potrebná národná jednota. Vláda sa na všetkých úrovniach angažuje proti dostavbe. Preto som telefonoval so slovenským premiérom Petrom Pellegrinim, aby som ho odhovoril od dostavby jadrovej elektrárne. Jasne som tlmočil bezpečnostné obavy Rakúska a požadoval som čo najväčšiu transparentnosť," povedal Kurz na stretnutí so šéfkou organizácie Global 2000 Leonore Gewesslerovou. Rakúsko je dlhodobo proti dostavbe Mochoviec a mimovládna organizácia Global 2000 organizuje kampaň proti spusteniu 3. bloku. Slovenské elektrárne očakávajú, že 3. blok bude technicky pripravený na zavezenie paliva počas leta 2019.

Pellegrini vyzval aj prezidenta Andreja Kisku, aby prestal poškodzovať dobré meno Slovenska. Reagoval tak na rozhovor, ktorý poskytla slovenská hlava štátu pre nemecký denník Die Welt. Vyjadrenia Kisku vníma premiér ako smutný príklad toho, keď prezident rezignuje na záujem o dôstojnú reprezentáciu krajiny a uprednostní svoj vlastný politický projekt.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok