Koalícia chce okresať svoje návrhy, presunie ich na inú schôdzu

TA3 TASR SITA
6.5.2019 13:03

Lídri koaličných strán Robert Fico, Béla Bugár a Andrej Danko na Koaličnej rade rokovali o sociálnych balíčkoch, o novele zákona o štátnych symboloch i o kandidátoch na ústavných sudcov.

Koalícia chce okresať svoje návrhy, presunie ich na inú schôdzu
SITA/Branislav Bibel

Národniari vraj presadili všetko

Predsedovia sa dohodli, že sociálne opatrenia presunú z májovej schôdze parlamentu na júnovú. Novinárov o tom informoval predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Dôvodom je, že chcú čo najmenej zaťažiť štátny rozpočet. "Dovtedy ešte okrešeme niektoré návrhy, aby dopad na štátny rozpočet nebol veľký," dodal Bugár. 

Návrhy SNS týkajúce sa koncesionárskych poplatkov, daní z príjmov či dane z pridanej hodnoty na potraviny, s ktorými prišla na rokovanie koaličnej rady, jej partneri v koalícii podporili. Uviedol to hovorca predsedu parlamentu a šéfa SNS Andreja Danka Tomáš Kostelník po rokovaní koaličnej rady, podľa ktorého sa momentálne rieši už iba otázka načasovania prerokovania týchto bodov v parlamente. „Všetky opatrenia, ktoré avizovala SNS, sa podarilo na tejto koaličnej rade presadiť. Otázka je len, či sa to podarí presadiť už na tejto májovej schôdzi, alebo sa to prenesie až na júnovú schôdzu,“ dodal Kostelník.

Podľa návrhu národniarov by pritom mala klesnúť daň z príjmov firiem a samostatne zárobkovo činných osôb s ročným obratom do 100 tis. eur na 15 %. Podľa aktuálneho znenia zákona o dani z príjmov je pritom základná sadzba dane pre živnostníkov na úrovni 19 % a pre právnické osoby sa uplatňuje sadzba na úrovni 21 %. Poslanci SNS taktiež navrhujú uplatňovanie zníženej 10-percentnej sadzby dane z pridanej hodnoty na širší okruh potravín, ako je tomu v súčasnosti, ako aj zrušenie koncesionárskych poplatkov pre seniorov.

Bugár hovoril aj o cudzích hymnách

Most-Híd podľa Bugára nepodporí prelomenie veta prezidenta k novele zákona o štátnych symboloch. "Keby sa veto pána prezidenta prelomilo, v tom momente sa bude rokovať v skrátenom legislatívnom konaní o našom návrhu, ktorý nebude zakazovať spievanie a hranie štátnej hymny cudzieho štátu," uviedol Bugár. Poslanci NR SR za Most-Híd chcú do zákona pridať novú vetu. „Predchádzajúcou vetou nie je dotknuté právo fyzických a právnických osôb hrať alebo spievať štátnu hymnu iného štátu," uviedol minister spravodlivosti Gábor Gál ešte 17. apríla.

Parlament bude 21. mája voliť ďalších kandidátov na sudcov ústavného súdu. Podľa Bugára budú o menách ešte rokovať. Kandidátov volili poslanci už dvakrát, stále však nevybrali dostatok uchádzačov, preto bude ďalšia voľba. V prvom hlasovaní nezvolili nikoho, v druhom vybrali osem kandidátov. Prezident z nich vymenoval troch nových ústavných sudcov, čím sfunkčnil plénum ÚS SR. Za predsedu ÚS vymenoval Ivana Fiačana. Na ÚS sa aktuálne nachádza sedem z celkového počtu 13 ústavných sudcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok