Trumpova hrozba otriasla trhmi, Čína chcela zrušiť rokovania

TA3 SITA TASR
6.5.2019 09:55

Donald Trump spôsobil svojou hrozbou Číne poriadny rozruch. Jeho slová, že clo na čínske tovary zvýši až na 25 percent, otriasli akciovými burzami v Ázii. Čína zvažovala, že odstúpi od spoločných rokovaní, ktoré mali zabrániť obchodnej vojne medzi veľmocami.

Prudké straty v Hongkongu i Austrálii

Zložený šanghajský index sa po Trumpových slovách prepadol o 6,5 % na 2 877,71 bodu a hongkonský Hang Seng o 3,3 % na 29 089,77 bodu. Prudké straty evidovali aj akciové burzy v Austrálii, Singapure, na Taiwane a v Indonézii. Donald Trump zároveň pohrozil aj zavedením 25-percentného cla na čínske produkty v hodnote 325 mld. USD, ktoré zatiaľ clám nepodliehajú. V tomto prípade by reštriktívne clá zasiahli fakticky všetky čínske vývozy do USA. Desaťpercentné clo na čínske dovozy sa pôvodne malo zvyšovať už v marci, Trump ale tento krok odložil, pričom odkazoval na pokrok v rokovaniach.

Ďalšie kolo čínsko-amerických obchodných rozhovorov sa má uskutočniť v stredu vo Washnigtone. Denník Wall Street Journal medzitým v pondelok citoval nemenované zdroje, podľa ktorých čínska vláda zvažovala, že rokovania s USA plánované na tento týždeň zruší.

Čína do rokovaní pôjde

Čína napokon uviedla, že jej obchodná delegácia sa pripravuje na návštevu USA. To znamená, že ďalšie kolo rokovaní o obchode s USA sa zrejme začne podľa plánu, aj napriek novým americkým clám. Hovorca ministerstva Keng Šuang na pravidelnom tlačovom brífingu však nepovedal, či sa na rokovaniach zúčastní aj hlavný čínsky vyjednávač a vicepremiér Liou Che. 

Americký prezident Donald Trump v nedeľu (5. 5.) nečakane oznámil, že zvyšuje clo na dovoz čínskych tovarov v hodnote 200 miliárd USD (179,29 miliardy eur) z 10 % na 25 %. Ako dôvod uviedol, že rokovania s Pekingom sú pomalé. Zvýšené clá majú začať platiť v piatok (10. 5.). Následne sa objavili správy, že Čína uvažuje o posunutí rokovaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok