Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektronický nivelačný nástroj vymenil bublinu za LED diódy

Elektronický nivelačný nástroj vymenil bublinu za LED diódy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vodná bublina je od nepamäti súčasťou nivelačných nástrojov nazývaných aj ako vodováhy, no ani digitálne modely s LCD displejmi už nie sú úplne novými. Vývojári z Montrealu sa totiž rozhodli o úplne odlišný prístup a vytvorili elektronický nivelačný nástroj, ktorá je namiesto bubliny vybavený LED diódami.

Nivelačný nástroj s názvom LumiLevel je popisovaný ako najpresnejší na svete a pre meranie využíva pás 25 LED diód, ktoré sa rozsvietia na jeho prednej alebo zadnej strane. Každé LED svetlo predstavuje sklon 0,2 stupňa. Ako náhle je nástroj približne vyrovnaný, LED diódy sa prepnú do režimu presnosti jednej stotiny stupňa, čo umožní používateľovi ešte jemnejšie vyrovnanie.

Elektronický nivelačný nástroj LumiLevel.

Podľa tvorcov prináša LumiLevel oblasť zobrazenia, ktorá je 10 kráť širšia ako typické vodováhy s bulinou. Svietiace LED diódy navyše umožňujú dobrú viditeľnosť pri vyrovnávaní aj v horších svetelných podmienkach. Navyše, ak používateľ s nivelačným nástrojom zatrepe, všetky LED diódy sa dočasne rozsvietia a z LumiLevelu sa razom stane baterka. Pre lepšiu indikáciu vyrovnania poslúžia aj zvuková signalizácia pomocou pípania. Medzi ďalšie funkcie patrí metrické a imperiálne pravítko pozdĺž okrajov.

Elektronický nivelačný nástroj LumiLevel.

Samotný nivelačný nástroj je vyrobený z vysoko kvalitného hliníka s magnetickým okrajom, ktorý je v priereze zakrivený, takže sa dá nástroj priložiť k rúram bez pošmyknutia. Súčasná verzia je napájaná štyrmi batériami typu AA, no vývojári plánujú do finálneho modelu integrovať lítiovú batériu, ktorá by medzi jednotlivými nabíjaniami mala vydržať niekoľko mesiacov používania.

Moderný nivelačný nástroj LumiLevel je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter v dvoch verziách. Prvá s rozmerom 12 palcov (30,5 cm) je k dispozícii za 39 CAD (približne 26 EUR), zatiaľ čo väčšia verzia s rozmerom 61 cm stojí 49 CAD (asi 33 EUR). Distribúcia prvých kusov pre podporovateľov kampane je naplánovaná na november 2019.

Elektronický nivelačný nástroj LumiLevel.