Vypočuli kandidátov na ústavných sudcov, kritizovali aj parlament

TA3 TASR SITA
2.5.2019 18:12

Ústavnoprávny výbor parlamentu ukončil vypočúvanie kandidátov na post ústavných sudcov. Na Ústavnom súde SR v súčasnosti treba obsadiť šesť miest. Poslanci budú voliť sudcov na májovej schôdzi parlamentu.

Vypočuli kandidátov na ústavných sudcov, kritizovali aj parlament
TASR/Pavol Zachar

Predstavilo sa dvanásť kandidátov

Verejné vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov ukončil výbor Evou Kováčechovou. Kandidátka sa uchádza o post ústavnej sudkyne po tretíkrát, pričom len nedávno šéfovala Centru právnej pomoci. Na úvod mierne skritizovala poslancov Národnej rady SR, ktorí dvakrát nedokázali zvoliť dostatočný počet nových sudcov.

"Skutočne neviem, či zodpovedne pristúpila k voľbe sudcov Národná rada SR. Nechcem spochybňovať mandát poslancov, ale chcem pripomenúť, že Ústavný súd SR nepatrí im, ale nám všetkým a najmä spoločnosti a občanom," povedala Kováčechová. Kandidátka bezprostredne po svojom vypočutí uviedla, že nevidí reálnu prekážku, prečo by sa mal celý proces opakovať. Podľa nej by sa mali politici na konkrétnych menách dohodnúť.

Členovia výboru vypočuli 12 kandidátov. Šéf výboru Róbert Madej avizoval, že vypočúvanie bude pokračovať v piatok (3. 5.) od 9.00 h. Doplnil, že dvaja uchádzači, Edita Pfundtner a Marek Tomašovič, sa z piatkového vypočúvania ospravedlnili. Pred poslancami sa preto v piatok predstaví desať uchádzačov o post sudcu ÚS.

Nezávislosť a kvalita

Pred poslancov predstúpili aj Pavol Boroň a Katarína Čechová, pričom obaja sa už o tento post uchádzali. Ďalšími kandidátmi boli predseda Krajského súdu v Košiciach Ladislav Duditš a profesor Anton Dulak. Obaja uchádzači sa zúčastnili na verejnom vypočutí pred výborom po tretíkrát, pričom svoje nominácie vnímajú ako prejav dôvery. "Mnohí sa ma pýtali, načo sem idem, keď som tu už dvakrát bol. Je to podľa mňa prejav určitej slušnosti voči ústavnému orgánu, respektíve Ústavnému súdu SR. Chcel by som opäť úprimne poďakovať navrhovateľom, ktorí ma nominovali," povedal na úvod Ladislav Duditš. Podľa neho má justícia stáť na troch základných pilieroch - nezávislosť, kvalita a efektívnosť.

Pred obednou prestávkou predstúpil pred výbor aj šéf trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu SR Libor Duľa, po ňom Michal Ďuriš, ktorý momentálne pôsobí v predstavenstve štátnej zdravotnej poisťovne a tiež Dagmar Fillová, ktorá pracuje v Kancelárii prezidenta SR. Duľa poďakoval inštitúciám za opakované nominácie a na otázku, akú voľbu by osobne preferoval v pléne parlamentu v prípade ústavných sudcov odpovedal, že tajnú, aby sa predišlo možným budúcim konfliktom záujmov. Michal Ďuriš odpovedal najmä na otázky o zdravotných poisťovniach, respektíve zákaze ich zisku. Fillová poďakovala za prejavenú dôveru v prípade jej nominácie. Odpovedala aj na otázky o kompetencii prezidenta.

Neskôr predstúpili taktiež exekútor Boris Gerbery, akademička Martina Jánošíková a dvojica nových kandidátov Monika Jurčová a Vieroslav Júda. Jurčová na úvod povedala, že hoci nie je ústavnou právničkou, chce sa uchádzať o post na ústavnom súde. Júda pripomenul, že rozhodovanie sudcov nie je nekritizovateľné, ale musí podľa neho nasledovať odborná a vecná diskusia.

Vypočúvanie už po tretí raz

Ústavnoprávny výbor parlamentu už po tretí raz verejne vypočúval uchádzačov o posty ústavných sudcov. O najcennejší talár na košickom súde sa uchádzalo 25 kandidátov. Jedna z nich, Eva Fulcová, však svoj súhlas s kandidatúrou odvolala. Do novej voľby je prihlásených 24 uchádzačov, z ktorých sa traja prihlásili prvýkrát.

Kandidátmi na sudcov Ústavného súdu sú Pavol Boroň, Katarína Čechová, Ladislav Duditš, Anton Dulak, Libor Duľa, Michal Ďuriš, Dagmar Fillová, Boris Gerbery, Martina Jánošíková, Monika Jurčová, Vieroslav Júda, Eva Kováčechová, Štefan Kseňák, Michal Matulník, Peter Melicher, Soňa Mesiarkinová, Patrik Palša, Edita Pfundtner, Zuzana Pitoňáková, Radoslav Procházka, Peter Straka, Robert Šorl, Marek Tomašovič a Martin Vernarský. Jurčová, Júda a Palša sú novými kandidátmi, ostatní sa uchádzajú o post ústavného sudcu opätovne.


Voľba kandidátov na ústavných sudcov sa má uskutočniť na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu, ktorá sa začne 9. mája. Kandidátov volili poslanci už dvakrát, stále však nevybrali dostatok uchádzačov. V prvom hlasovaní nezvolili poslanci nikoho, v druhom vybrali osem kandidátov.
Prezident z nich vymenoval troch nových ústavných sudcov, čím sfunkčnil plénum Ústavného súdu. Za predsedu ÚS vymenoval Ivana Fiačana. Na Ústavnom súde sa aktuálne nachádza sedem z celkového počtu 13 ústavných sudcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok