Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aplikácia BonoPay spojí platobné a vernostné karty do internetovej peňaženky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mnohí ľudia už dávno nenosia pri sebe peňaženky plné hotovosti. Zvykli sme si na pohodlné platenie platobnou kartou. Napriek tomu sú však viaceré peňaženky stále preplnené. Peniaze totiž nahradilo množstvo vernostných kariet na rôzne zľavy v obchodoch. A čo tak to všetko vymeniť za smartfón, ktorý aj tak nosíme stále so sebou? Vďaka šikovným slovenským vývojárom je i to možné. Postačí k tomu ich aplikácia, ktorá spája výhody platobných a vernostných kariet do takzvanej internetovej peňaženky.

Slovenská mobilná aplikácia BonoPay je navrhnutá ako riešenie pre jednoduché a pohodlné platby prostredníctvom mobilného telefónu s operačným systémom Android alebo iOS.
Celé to funguje pomocou platobných účtov, ktoré na základe licencie od Národnej banky Slovenska spravuje Payment Institution NFD. Po registrácii a vytvorení takéhoto účtu si tam používateľ prevedie požadovanú čiastku niekoľkými spôsobmi.

„Klient si najskôr nabije svoj platobný účet platobnou kartou, poprípade bankovým prevodom. Následne peniaze z účtu online, z účtu na účet prechádzajú, či už je to internetový prevod alebo je to v kamennej prevádzke online prostredníctvom tejto aplikácie,“ vysvetľuje pán Martin Cigánek, Payment Institution NFD.

Aplikácia má pritom samozrejme rozhranie nielen pre používateľov ale aj pre predajne a funguje na smartfónoch a tabletoch. Pri platbe sa potom na zariadení prevádzky vygeneruje špeciálny grafický kód a zariadenie používateľa ho zasa, pomocou takmer akejkoľvek kamery smartfónu, načíta. Spojenie s účtom sa sprostredkuje cez Wi-Fi alebo aj cez mobilné dáta. Telefón tak nemusí podporovať technológiu NFC, čo je podmienkou pri iných systémoch.

„Sme pripravení aj na prevádzky, ktoré majú obrovskú sieť predajných miest, kde existuje takzvaný generátor QR kódu. To znamená, že on na tom, dá sa povedať na tej obrazovke, ako majú tie pokladne, vie pri platbe vygenerovať okamžite QR kód.“

Párovanie platby pomocou kódu na zariadení predajcu a používateľa nahrádza platbu pomocou POS terminálu. Aplikácia na kamenných predajniach je však pripravená aj na to, ak by používateľ ešte nemal vytvorený svoj BonoPay účet a chcel platiť bežnou platobnou kartou.

Popri vyspelých platobných funkcionalitách si však aplikácia prináša aj moderný vernostný a zľavový systém. Používateľ má tak k dispozícii na jednotlivých prevádzkach zľavy z tovaru a služieb v podobe bodov, ktoré sa kumulujú na jeho účte. Tie môže použiť aj na hradenie poplatkov za niektoré spoplatnené transakcie.

„Okamžite z tých bodov sa hradia poplatky. Nemusí transakcie vykonávať na inom bankovom účte, ale v podstate má nejaký hlavný, na ktorý dostane výplatu, odtiaľ si to presunie, tu vykoná transakcie zadarmo a zvyšok má na účte. Teda ak tie body chce použiť na úhradu nejakého tovaru, tak musí si požiadať o výplatu a z toho má peniaze a tie už použije ako chce.“

Istým spôsobom si takto používateľ na bonoPay účte i šetrí. No a ďalšou funkcionalitou je aj posielanie financií bez poplatkov, navzájom medzi používateľmi aplikácie.

„Napríklad na kávičke alebo na pivku chalani pozvú celú partiu a jeden to zaplatí, tak ostatní mu to môžu telefónom vrátiť.“

Samotná aplikácia je pritom vytvorená s dôrazom na prehľadnosť a jednoduchosť. Používateľ má tak, okrem zoznamu kamenných prevádzok zapojených do systému, k dispozícii aj prehľad histórie svojich transakcií.

Keďže ide o aplikáciu, ktorá pracuje s reálnymi financiami, vývojári dbali na maximálnu bezpečnosť a vysoké zabezpečenie systému a Národnej banke Slovenska museli všetko dokladovať, rovnako ako je to i v bankách.

„Audit nám vykonala renomovaná spoločnosť, ktorá v podstate vykonáva audity bankám. Ten prebehol v poriadku, tie systémy, softvéry sú v zmysle tých štandardov. Čo sa týka uloženia dát ako úložiska takého, tie sú na troch miestach. Kde máme tam server, na ktorom to všetko beží, na inom mieste je takzvaný zrkadlový server, ktorý v prípade, žeby sa niečo stalo, tak okamžite tie dáta sa zrkadlia,“ dopĺňa pán Martin Cigánek, Payment Institution NFD.

V tretej lokalite je umiestnený ešte zálohovací server a podobným spôsobom sa vykonávajú aj aktualizácie a migrovanie dát z jedného serveru na druhý bez toho, aby si to klient vôbec všimol.

Aplikácia BonoPay teda funguje ako pohodlná internetová peňaženka s moderným spôsobom vernostného odmeňovania pre platby v eshopoch alebo v kamenných obchodoch. Ich zoznam sa pritom stále rozrastá. No a zaujímavé je aj to, že vývojári plánujú pridať dokonca aj offline režim platieb bez internetu, cez SMS overovanie a rozšíriť možnosti platieb o MasterCard a Visa Card. Z inovatívnej slovenskej aplikácie sa tak môže stať plnohodnotná mobilná platobná brána.