Vyhynúť môže až milión druhov, varujú vedci vo veľkej správe

TA3 ČTK
5.5.2019 09:55

V blízkej budúcnosti môže vyhynúť pol milióna až milión druhov živočíchov a rastlín, veľkej časti z nich sa ohrozenie týka už v najbližších desaťročiach. Tvrdia to autori takmer dvetisícstranovej vedeckej správy o stave svetových ekosystémov.

Vyhynúť môže až milión druhov, varujú vedci vo veľkej správe
SITA/AP

Poznáme menej ako dva milióny druhov

Na vedeckej publikácii, ktorá má rozsah 1800 strán, pracovalo tri roky okolo 150 odborníkov z 50 krajín. Podľa AFP ide o najdôležitejší výskum svojho druhu a rozsahu za posledných 15 rokov. Táto vedecká publikácia vznikla pre Medzivládny panel OSN pre biodiverzitu a ekosystémové služby, skrátene IPBES.

sumatra_7f000001-dd36-749b.jpg

Podľa odhadu odborníkov z roku 2011 je na Zemi okolo osem miliónov druhov rastlín a živočíchov. Známych organizmov je však menej ako dva milióny. "Pol milióna až milión druhov bude pravdepodobne ohrozených vyhynutím, z nich mnohé už v budúcich desaťročiach," píše sa v predbežnom hodnotení biodiverzity.

Biodiverzita a klimatické zmeny

Nové zistenia sú vraj veľmi podobné varovaniam mnohých vedcov, podľa ktorých je Zem na prahu šiesteho hromadného vymierania. Pohľad na biodiverzitu je teda podobne znepokojivý ako predpovede týkajúce sa globálnych zmien klímy.

S ohrozením biodiverzity je pritom podľa vedcov klimatická zmena organicky prepojená, oba procesy majú spoločné príčiny. Riziko masového vymierania organizmov pritom najvýraznejšie spôsobuje poľnohospodárstvo a ťažba dreva či nerastných surovín spoločne s priamym využívaním živočíchov vo veľkochovoch alebo formou rybolovu, uvádza vedecká správa.

Nenahraditeľné prírodné systémy

Vplyv globálneho otepľovania, znečistenia životného prostredia a šírenia invazívnych druhov "bol doteraz pomerne menej významný", avšak podľa autorov výskumu stále rastie. "Význam prírody pre existenciu a bohatosť života človeka na Zemi je fundamentálny a väčšina prírodných systémov nie je nahraditeľných," varujú vedci. Formulácie z vedeckej správy sa ešte môžu meniť, vedecké zistenia však ostávajú rovnaké, zdôrazňuje AFP.

Správu o stave svetových ekosystémov prediskutujú v Paríži na stretnutí v rámci Medzivládneho panelu OSN pre biodiverzitu a ekosystémové služby. Vedeckú správu následne doplnia o zhrnutie určené pre "rozhodujúcich činiteľov". Toto zhrnutie by malo prerokovať a prijať 132 členských krajín IPBES.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok