Premiér má pred Trumpom rešpekt, očakáva dialóg bez omáčok

TA3 TASR
2.5.2019 05:58

Premiér Peter Pellegrini je vo Washingtone, kde sa v piatok stretne s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Pred prijatím v Oválnej pracovni Bieleho domu má podľa vlastných slov rešpekt. S najmocnejším mužom sveta chce predseda vlády rokovať vecne a otvorene.

Vyhovuje mu priamy rozhovor

Pellegrini počas osobného rokovania "na štyri oči" s Donaldom Trumpom, ktoré sa uskutoční v piatok 3. mája v Bielom dome, nemá záujem viesť "nejaké diplomatické omáčky a komplikované reči". Premiér by bol rád, keby ich rozhovor bol priamy, pričom sa chce veľmi konkrétne dotknúť vzťahov USA a Slovenska. Predseda vlády to povedal novinárom počas letu do Spojených štátov amerických.

"To je možno tá správna cesta a možno aj niečo, čo vyhovuje aj mne osobne - teda prejsť rovno k veci, porozprávať sa. Naozaj využiť tú možnosť, pretože medzi štyrmi očami si môžete s prezidentom povedať aj iné veci, ako tie, ktoré sú vhodné aj pre uši médií," uviedol premiér.

Predmetom piatkového rokovania bude viacero tém. "Chceme sa dotknúť našej úzkej spolupráce, hovoriť nielen o našom členstve v NATO, ale chceme s ním veľmi otvorene hovoriť aj o ekonomických vzťahoch Slovenska a Spojených štátov. Chcem mu veľmi otvorene povedať, čo bude znamenať prípadná ekonomická vojna medzi Spojenými štátmi a EÚ, čo to konkrétne prinesie Slovensku. To sú veci, ktoré by bolo dobré, aby prezident počul priamo z úst premiéra, aby mal naozaj veľmi plastický obraz," konštatoval Pellegrini.

Domnieva sa, že si s Trumpom "sadnú"

Upozornil, že toľko pertraktovaná Dohoda o obrannej spolupráci s USA, o ktorej sa hovorí, nie je primárnou a hlavnou témou rokovania. "Uvidíme, či sa vôbec s prezidentom tejto témy dotkneme, pretože týchto zmlúv majú Spojené štáty americké podpísané so svojimi partnermi obrovské množstvo a nie sú dojednávané až na takej najvyššej úrovni. My budeme preto hovoriť skôr o inom – ako by sme ďalej mohli spolupracovať aj v oblasti vyzbrojovania slovenskej armády, a tentokrát v opačnom garde," zdôraznil. Zároveň dodal, že po nákupe stíhačiek F-16 by privítal, aby sa na Slovensku v spolupráci s našimi slovenskými firmami realizovala podpora, následná údržba, resp. ďalšia modernizácia ozbrojených síl tak, aby sa časť investovaných peňazí vrátila naspäť do slovenského zbrojárskeho priemyslu.

Premiér sa domnieva, že s prezidentom Trumpom si osobnostne sadnú, keďže podľa neho je pragmatik. "Je to človek, ktorý ide priamo k veci a ktorý nemá rád omáčky, a to je niečo, čo mi celkom osobne konvenuje - ak je nejaký problém, poďme ho riešiť, poďme k veci, veľmi otvorene si o ňom povedzme a nezaobaľujme to do nejakých rečí. Takže si myslím, že toto môže byť niečo, čo aj počas rozhovoru medzi štyrmi očami môže byť naopak na prospech veci, že si budeme rozumieť," priznal premiér.

Top udalosť

Zároveň ocenil prácu slovenskej diplomacie, keďže ako uviedol, dostať pozvánku do Bieleho domu na oficiálne pozvanie prezidenta Spojených štátov nie je úplne bežná vec. "Návšteva Bieleho domu je naozaj, aj v rámci diplomacie a zahraničných vzťahov, pre každú krajinu top udalosť," povedal premiér o návšteve, pred ktorou má "zdravý rešpekt". Pripomenul, že návšteva slovenskej delegácie nie je len momentálne ojedinelý zjav v rámci vzájomných vzťahov so Spojenými štátmi.

"Slovenskú republiku navštívil štátny tajomník ministerstva obrany a následne po dlhých rokoch sme hostili, aj na pozvanie ministra Lajčáka, ministra zahraničných vecí Spojených štátov amerických Mikea Pompea, s ktorým sme tak isto mali veľmi dobré rokovanie. Takže návšteva v Bielom dome akoby bola vyústením týchto veľmi intenzívnych diplomatických stykov medzi Slovenskom a Spojenými štátmi," dodal premiér.

Pellegriniho v piatok v Bielom dome americký prezident Trump. Rokovať by mali okrem iného o otázkach týkajúcich sa ekonomickej a obrannej spolupráce. V rámci obrannej spolupráce by sa mali venovať i modernizácii Ozbrojených síl SR a zvyšovaniu obranných výdavkov v súlade so záväzkami vyplývajúcimi z členstva SR v NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok