Povedie k cenzúre internetu? Putin podpísal nový návrh zákona

TA3 TASR
1.5.2019 22:15

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal návrh zákona o novom opatrení, ktoré rozširuje vládnu kontrolu nad internetom. Informovala o tom stanica Slobodná Európa. Kritici varujú, že nový zákon zverejnený na webovej stránke Kremľa povedie k cenzúre značnej časti internetu.

Povedie k cenzúre internetu? Putin podpísal nový návrh zákona
SITA/AP

Nové opatrenia okrem iného vyžadujú, aby si poskytovatelia internetových služieb nainštalovali zariadenia na routing ruskej webovej frekvencie na serveroch v celej krajine. Obhajcovia internetu však tvrdia, že dané opatrenia umožnia väčšie sledovanie zo strany ruských tajných úradov a od poskytovateľov internetových služieb sa bude vyžadovať, aby mali nainštalované zariadenia na routing ruského webového užívania prostredníctvom serverov v krajine.

Kritici tvrdia, že to ruským tajným službám umožní širšie možnosti sledovania a vládnym orgánom kontrolu nad informáciami. Kremeľ a jeho spojenci v parlamente však predmetnú legislatívu obhajujú s tým, že ide o opatrenia pre prípad, ak by Spojené štáty odrezali Rusko od svetovej webovej siete. Ak by sa tak stalo, ruský mediálny regulátor Roskomnadzor by prevzal kontrolu nad ruským internetom a bol by schopný filtrovať celé dianie na webe. Šéf Roskomnadzoru Alexander Žarov v apríli vyhlásil, že dané opatrenia sa budú týkať aj komunikačnej služby Telegram, ktorá je v Rusku veľmi rozšírená.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok