Má viac plusov ako mínusov. Koaličníci pomenovali, čo chýba Únii

TA3 TASR
1.5.2019 12:52

Viacerí poslanci národnej rady si naše členstvo v Európskej únii pochvaľujú, ale zároveň hovoria o potrebe reformy spoločenstva. Zdôrazňujú, že pozitíva prevyšujú nad negatívami, ale zároveň je potrebné myslieť aj na budúcnosť.

Danko: EÚ nám priniesla veľa pozitív

EÚ je dobrý projekt, no stále je čo zlepšovať. Uviedol predseda národnej rady Andrej Danko, ktorý zároveň ocenil prínos EÚ pre život občanov SR. "Presne pred 15 rokmi, v roku 2004, sa začal pre Slovensko písať veľmi úspešný príbeh. Vstupom do Európskej únie sa nám postupne otvorili hranice, začal sa rozbiehať cestovný ruch, otvorili sa možnosti voľnému obchodu, poskytli sa nám nové pracovné možnosti. Veľa vecí sa rozbehlo aj na Slovensku. Vybudovali sa detské ihriská, zrekonštruovali školy a škôlky, mnohé dediny sa pripojili na kanalizáciu. Je faktom, že nám EÚ priniesla veľa pozitív," zhodnotil predseda parlamentu.

Na druhej strane je Danko presvedčený, že europoslanci by mali viac riešiť reálne problémy ľudí, napríklad aj v spolupráci s národnými parlamentmi. "Vždy jasne deklarujem, že Európska únia je to najlepšie riešenie pre Slovenskú republiku. Potrebujeme však, aby prišli noví politickí lídri, ktorí nastavia lepšie fungovanie, novú komunikáciu a pripravia reformu Európskej únie," uviedol. Apeluje preto na zodpovedný prístup voličov v blížiacich sa eurovoľbách.

Podľa Petráka potrebuje vnútornú reformu

Koaliční predstavitelia si členstvo Slovenska v Európskej únii chvália, vyzdvihujú najmä voľný pohyb či spoločnú menu - euro. Úniu podľa nich čakajú viaceré výzvy a hovoria aj o potrebe istej reformy. Povedali to pri príležitosti 15. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie (1.5.2004).

Poslanec Smeru-SD Ľubomír Petrák je presvedčený, že v deň výročia je dôvod na oslavu. "Vstup Slovenska do EÚ patrí medzi pozitívne stránky histórie Slovenska. Sme členmi širokého spoločenstva štátov, má to významný podiel na raste hospodárstva a životnej úrovne na Slovensku, aj podiel na raste investícií na Slovensku," vysvetlil. Za pozitívum považuje voľný pohyb osôb a spoločnú menu euro. Únia však podľa Petráka bude do budúcnosti potrebovať vnútornú reformu.

"Predovšetkým si bude musieť, podľa môjho názoru, skupina starých členských štátov uvedomiť, že to nie je o tom, že bude diktovať pomienky všetkým členom EÚ, ale bude ich brať ako partnerov. Toto je jedna z najzásadnejších mentálnych reforiem, ktorú EÚ potrebuje a osobne si myslím, že aj najväčšia výzva do budúcnosti," podotkol s tým, že je načase, aby sa krajiny naučili navzájom viac počúvať.

Nagy: Dôležité je sa poučiť z chýb

"Najpozitívnejší prvok vstupu Slovenska do EÚ je otvorenie hraníc," povedal predseda klubu SNS Tibor Bernaťák. Hoci členstvo v únii prináša Slovensku pozitíva, strana už dlhšie hovorí o potrebe reformy spoločenstva. "EÚ je v niektorých veciach odtrhnutá od reality a je potrebné, aby aj v nej zavládol zdravý rozum, aby sa opatrenia prijímali tak, aby ľuďom reálne pomáhali," poznamenal Bernaťák. Ako príklad pozitívneho opatrenia, ktoré reálne pomohlo ľuďom, označil roaming. "V rámci únie musia mať operátori rovnaké ceny. Takými vecami by sa mala EÚ zaoberať," poznamenal Bernaťák.

Europoslanec Mosta-Híd József Nagy doplnil, že za 15 rokov členstva sme zažili rôzne obdobia. "Pozitívnejšie, aj negatívnejšie, tak ako je to aj v živote človeka. Dôležité je to, aby sme sa dokázali poučiť z chýb, ktoré sa stali v minulosti a boli tak lepšie pripravení na výzvy, ktoré nás čakajú v budúcnosti," povedal Nagy.

Slovenská republika sa pred 15 rokmi - 1. mája 2004 - stala členským štátom EÚ. Cesta SR do EÚ sa začala po zániku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) a vzniku samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993. Zavŕšila sa po 14 a pol roku od pádu železnej opony a po 11 rokoch od osamostatnenia Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok