Na princovu školskú lavicu položil nože, polícia muža zadržala

TA3 TASR
30.4.2019 08:13

Japonská polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý, že na školskú lavicu 12-ročného princa Hisahita, vnuka odstupujúceho japonského cisára Akihita, položil dva nože.

Na princovu školskú lavicu položil nože, polícia muža zadržala
SITA/AP

Polícia zadržaného muža identifikovala ako približne 50-ročného Kaorua Hasegawu. Jeho pohyb v priestoroch strednej školy v tokijskej štvrti Očanomizu zachytili bezpečnostné kamery. Na záberoch z nich bolo vidno, ako muž prezlečený za údržbára vošiel do učebne a položil na princovu lavicu dva nože. Motív jeho konania bezprostredne známy nebol. Obvinený je z nepovoleného vstupu na cudzí pozemok.

K incidentu došlo 26. apríla, keď sa Japonsko už pripravovalo na Akihitovu oficiálnu abdikáciu. Keď Akihita na japonskom chryzantémovom tróne vystrieda jeho syn, korunný princ Naruhito, stane sa Hisahito druhým v poradí nástupníctva. Akihito a jeho rodina sú vo všeobecnosti obľúbení, ale v minulosti už boli cieľom útokov.

Akihito vládne od januára 1989 a chryzantémového trónu sa 30. apríla vzdal ako prvý japonský cisár za uplynulých 200 rokov. Nasledujúci deň, 1. mája, sa moci ujme jeho najstarší syn, 59-ročný korunný princ Naruhito. Túžbu odstúpiť naznačil Akihito v roku 2016 a ako dôvod svojho rozhodnutia uviedol obavy, že mu vysoký vek bude brániť pri plnení oficiálnych povinností. Japonsko začiatkom apríla zverejnilo názov novej cisárskej éry, ktorá sa začne v máji, po Akihitovej abdikácii. Nová éra sa bude volať Reiwa, čo znamená "poriadok a harmónia". Akihitova éra - Heisei - sa začala jeho nástupom na trón v roku 1989.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok