Danko naznačil, pre ktoré potraviny bude platiť nižšia DPH

TA3 TASR
29.4.2019 16:30

Predseda SNS a parlamentu Andrej Danko sa snaží nájsť v rokovaniach o znížení DPH na potraviny kompromis na zozname týchto potravín.

Danko naznačil, pre ktoré potraviny bude platiť nižšia DPH
SITA/Jozef Jakubčo (ilu)

Dosah zníženia tejto dane na štátny rozpočet má byť prijateľný pre predsedu vlády Petra Pellegriniho, predsedu strany Smer-SD Roberta Fica a predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára. Povedal to predseda koaličnej SNS Andrej Danko.

Najväčším politickým úspechom pre Danka bude, ak do niekoľkých týždňov oznámi potraviny, pre ktoré klesne DPH. „Buďte si istí, že ich nebude málo, že sú to potraviny, ktoré denne používate, sú zdravé a majú zázemie v najmä týchto zemepisných šírkach,“ priblížil s tým, že sa to netýka subtropického ovocia.

Podľa jeho slov dosah zníženia DPH na potraviny zo súčasného pracovného zoznamu je asi 400 miliónov eur a Smer-SD akceptuje úroveň 150 miliónov eur. Šéfka argorezortu Gabriela Matečná spresnila, že má ísť napríklad o nápoje s veľmi malým obsahom cukru, bryndzu, 100% ovocné a 100% zeleninové šťavy, ovocie a zeleninu mierneho pásma, mliečne výrobky. Záverečný zoznam bude výsledkom rokovaní, uzavrela ministerka Matečná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok