Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný svet: Ako fungujú komunikačné a bezpečnostné systémy?

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
29. 4. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aby riešenie v inteligentnom meste pomáhalo ľuďom, musí ho najskôr niekto navrhnúť a potom aj zrealizovať. Už teraz je aj u nás dostatok odborných firiem, ktoré s témami inteligentných miest pracujú a vyvíjajú nové veci. Jednu takú sme navštívili a zaujímalo nás, ako oni priložili ruku k budovaniu inteligentných miest.

Vývojári zo spoločnosti Commend sa už dlhé roky venujú integrácii komunikačných a bezpečnostných systémov pre rôzne profesionálne aplikácie. Svoje skúsenosti tak mohli uplatniť i v súvislosti s riešeniami pre inteligentné mestá. Tam je prioritou najmä bezpečnosť občanov na verejných priestranstvách.

„Verejné priestranstvá nie sú len vonku, mestá, ulice, ale sú to všetky miesta, v ktorých sa zhromažďuje veľký počet ľudí – letiská, autobusové, železničné stanice, nákupné centrá samozrejme a podobne,“ hovorí pán Martin Bunčák, Commend Slovakia.

Bezpečnostný systém síce môže na prvý pohľad pripomínať domového vrátnika, no je založený na komplexnom prepájaní rôznych technológií. Či je to kamerový, komunikačný, signalizačný alebo evakuačný systém s algoritmami a scenármi pre riešenie konkrétnych krízových situácií.

„Zoberme si aktivácie tiesňového tlačidla na ulici, automaticky zopnutie obrazu z príslušnej kamery mestského kamerového systému. Možnosť automatizovaného vyrozumenia prostredníctvom mestského rozhlasu alebo ozvučenia na ulici, až po automatizované vyrozumenie zložiek integrovaného záchranného systému.

Hoci systém dokáže všetky veci zabezpečiť automaticky, nezabúda sa ani na zálohu v podobe ľudského operátora. V bezpečnostných aplikáciách je pritom dôležitá schopnosť identifikácie zvuku a hlasu. Preto vývojári pridali do svojho systému pokročilé analytické funkcie.

„Dokážu rozpoznať, o aký zvuk ide. Či ide o tiesňové volanie alebo či ide len o neškodné zaštekanie psa na ulici. Na základe analýzy zvuku hlasu konkrétnej hlásky alebo hlášky dokážeme aktivovať príslušný scenár. Aktivovanie trebárs tiesňovej signalizácie, vyrozumenie mestskej polície a podobne.“

Analytické algoritmy sa rovnako využívajú aj pri videu. Riešenie je zaujímavé v tom, že dokáže spájať nezávislé zdroje zvuku a obrazu. Navyše je systém pripravený aj na také veci, ako sú prípadné útoky na verejnosti.

„Dokáže detegovať streľbu v miestnostiach, v halách, v priestoroch. A na základe toho dokáže lokalizovať miesto streľby a opäť aktivovať automatické scenáre pre spracovanie takejto krízovej udalosti. Či už je to uzamknutie konkrétneho priestoru, automatické vyrozumenie, evakuácia z ostatných priestorov, aktivácia zložiek záchranného systému, polície a podobne,“ dodáva pán Martin Bunčák, Commend Slovakia.

Komunikačné a bezpečnostné systémy sa tak stávajú neoddeliteľnou súčasťou riešení pre Smart City. Vhodne pritom dopĺňajú ostatné technológie pri napĺňaní spoločného cieľa a tým je uľahčenie našich každodenných životov.