Nemocnica získala špičkový prístroj, zatiaľ jediný na Slovensku

TA3 TASR
27.4.2019 11:19

Univerzitná nemocnica Bratislava v bratislavskom Ružinove získala nové zariadenie CardioHelp System, ktoré bude slúžiť pacientom so závažným respiračným zlyhaním, pacientom pred transplantáciou pľúc či počas hrudníkových operačných výkonov.

Nemocnica získala špičkový prístroj, zatiaľ jediný na Slovensku
TASR/Pavol Zachar (ilu)

"Som veľmi vďačná za takúto pomoc najmä v mene pacientov, ktorým tento prístroj poslúži najviac," povedala riaditeľka UNB Renáta Vandriaková. Ojedinelým prístrojom bude v rámci univerzitných nemocníc na Slovensku disponovať len jedno pracovisko, a to 1. Klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a UNB.

Prístroj prevádzkuje, riadi a monitoruje mimotelový obeh. Slúži na odvedenie krvi pacienta mimo tela počas chirurgického zákroku, pričom krv sa po zákroku vracia späť do tela pacienta. Možno ho využiť aj na oxygenoterapiu a tiež v indikovaných prípadoch, keď zlyhá metóda ventilácie pľúc.

"Široké využitie tohto prístroja je veľkou pomocou pre rozličné spektrum respiračných diagnóz," povedal primár I. Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny LFUK a UNB Aktham Yaghi. Prístroj v hodnote 83-tisíc eur nemocnica získala vďaka podpore spoločnosti Slovnaft.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok