Butinová ide za mreže, na pokyn Kremľa plnila spravodajské úlohy

TA3 TASR
26.4.2019 17:52

Americký súd vymeral trest 18 mesiacov odňatia slobody ruskej občianke Marije Butinovej, ktorá sa priznala, že na pokyn Kremľa plnila v USA spravodajské úlohy.

Deportujú ju do Ruska

Súd vo Washingtone odsúdil Butinovú za "sprisahanie s cieľom nezákonne pracovať pre vládu Ruskej federácie", informovala agentúra RIA Novosti. Butinová bola vo väzbe od svojho zatknutia v júli 2018 a toto obdobie sa jej započíta do trestu. Podľa televízie RT bude po odpykaní si trestu deportovaná do Ruska.

Ešte pred vynesením verdiktu Butinová žiadala súd o zhovievavosť. "Moji rodičia sa dozvedeli o mojom zatknutí z ranných správ, ktoré sledujú vo svojom vidieckom dome v sibírskej dedine," povedala súdu. "Veľmi ich milujem, ale poškodila som ich morálne a finančne. Pre toto všetko trpia. Zničila som aj svoj život. Neprišla som do Spojených štátov na niečí rozkaz, ale s nádejou, zostala len ľútosť," uviedla Butinová.

Americká prokuratúra žiadala 18 mesiacov pre Butinovú. Podľa prokuratúry "nebola Butinová agentkou v pravom zmysle" tohto slova a oficiálne ani neabsolvovala výcvik určený pre tajných agentov. Jej úlohou bolo infiltrovať sa do viacerých konzervatívnych politických zoskupení v čase, keď sa moci ujímal súčasný americký prezident Donald Trump.

Priznala sa k účasti na sprisahaní

Butinová sa vlani v decembri pred americkým súdom priznala k účasti na sprisahaní proti Spojeným štátom. Ešte v júli bola obžalovaná zo zločineckého sprisahania, ktorého sa údajne dopustila, keď v USA pôsobila "ako zahraničný agent bez toho, aby o tom informovala príslušnú generálnu prokuratúru".

Podľa vyšetrovateľov sa táto Ruska od roku 2015 zapájala do konšpiračných aktivít v USA v prospech Moskvy, pričom bola riadená ruským úradníkom a na to, aby prenikla do amerických politických kruhov, využívala blízke osobné vzťahy s americkým politikom. Prokuratúra Butinovú vinila z toho, že sa pokúsila infiltrovať do amerického Národného združenia držiteľov zbraní, ktoré má podľa agentúry Reuters úzke väzby na niektorých republikánskych politikov vrátane prezidenta Donalda Trumpa. Moskva tvrdila, že obvinenia vznesené voči Butinovej sú vymyslené a že jej zatknutie bolo motivované záujmami americkej vnútornej a zahraničnej politiky.

Moskva verdikt amerického súdu kritizovala. "Obvinenia vznesené proti nej, určené na ovplyvnenie vnútorných politických procesov v Spojených štátoch, sú úplne vymyslené a vykonštruované," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení. Ministerstvo dodalo, že verdikt zanechal "nehanebnú škvrnu" na americkom súdnom systéme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok