Savčenkovej komplic, ktorý čelí obvineniam, opustil Ukrajinu

TA3 TASR
26.4.2019 17:24

Bývalý hlavný ukrajinský vyjednávač pri výmene zajatcov Volodymyr Ruban, ktorý spolu s političkou a bývalou vojačkou Nadijou Savčenkovou čelí obvineniam z plánovania prevratu a teroristického útoku, opustil územie Ukrajiny. Informovala o tom v piatok agentúra UNIAN.

Savčenkovej komplic, ktorý čelí obvineniam, opustil Ukrajinu
SITA/AP

Rubana a Savčenkovú 16. apríla po vyše roku prepustili z väzby, keďže jej lehota vypršala a súd ju nepredĺžil. "Ruban opustil Ukrajinu. Súd ho na nedávnom vypočutí informoval, že ďalšie pojednávanie sa uskutoční 7. mája. Súd naňho neuvalil preventívne opatrenie," napísal spravodajský portál Ukrajinska pravda s odvolaním sa na vyhlásenie generálnej prokuratúry. Podľa nej sa na Rubana nevzťahujú nijaké cestovné obmedzenia ani na Ukrajine, ani v zahraničí.

Agentúra UNIAN poznamenala, že Savčenková a Ruban, ktorého 8. marca 2018 zadržali na kontaktnej línii v Donbase s arzenálom zbraní, sú obvinení z plánovania prevratu a teroristického útoku na ústredie vlády v Kyjeve. Savčenková bola vo väzení od 23. marca 2018. Deň predtým ju parlament zbavil poslaneckej imunity a vydal na trestné stíhanie. V prípade, že ju súd uzná za vinnú, hrozí jej doživotie.

Savčenková sa 23. apríla 2019 vrátila do parlamentu a oznámila, že zostáva v politike. V minulosti bola ukrajinskou národnou ikonou po tom, ako bola väznená takmer dva roky v Rusku v súvislosti s usmrtením dvoch novinárov na východe Ukrajiny. Savčenková sa prakticky okamžite po návrate z Ruska začala angažovať v politike ako poslankyňa za stranu Vlasť. Jej pôsobenie na politickej scéne sprevádzali kontroverzné vyhlásenia a činy. Savčenkovej tajná návšteva a rokovania v Donbase mali za následok jej vylúčenie z frakcie strany Vlasť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok