Mesto chce predísť tragédiám, rozhodlo sa pre kontrolu ubytovní

TA3 SITA
26.4.2019 16:59

Vedenie hlavného mesta sa po požiari v ubytovni v bratislavskej mestskej časti Ružinov rozhodlo, že každú komerčnú ubytovňu v hlavnom meste čaká kontrola. V tlačovej správe o tom informuje bratislavský magistrát.

Jeden nezvestný

„Je mi nesmierne ľúto tragickej udalosti v ubytovni v Ružinove. Po prvej informácii o jednej obeti požiaru dnes pribúdajú nové informácie o ďalšej obeti a tiež o jednom nezvestnom. Vyjadrujem úprimnú sústrasť všetkým pozostalým. Musíme sa urýchlene zasadiť o komplexnú kontrolu podobných zariadení na území mesta, ktoré sú často zanedbávané, v zlom technickom stave a bez vyhovujúcich hygienických štandardov. Chceme predísť opakovaniu podobnej situácie.“ povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Mesto priamo nemá kompetenciu konať voči prevádzkovateľom takýchto komerčných ubytovní. Magistrát chce rokovať s hasičským záchranným zborom, stavebnými úradmi, hygienou a ďalšími kompetentnými. Cieľom je urobiť komplexné kontroly podobných zariadení, ktoré sú často zanedbávané, v zlom technickom stave a bez vyhovujúcich hygienických štandardov, aby opäť nedošlo k rovnakej udalosti ako v Ružinove.

Ocitli sa v zložitej životnej situácii

V Bratislave existuje mnoho komerčných ubytovní, ktoré ubytovávajú stovky ľudí. Ide najmä o ľudí, ktorí sa z rôznych príčin ocitli v zložitej životnej situácii a nedostanú sa do bežného prenájmu. Alebo o ľudí dočasne pracujúcich v Bratislave. Jednou z priorít nového vedenia je aj riešenie nedostupného bývania budovaním nájomných bytov. V blízkej budúcnosti magistrát predstaví svoje plány na riešenie danej situácie.

Požiar ubytovne na Mlynských luhoch v bratislavskom Ružinove má už dve obete. Pri likvidačných prácach objavili hasiči ďalšie telo. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. Prvú obeť naši po niekoľkých hodinách pátrania. Požiar, ktorý v ubytovni vypukol vo štvrtok sa hasičom podarilo lokalizovať asi po dvoch hodinách a úplne ho zlikvidovali až pred 23:00. V piatok ráno sa na mieste lokálne rozhorelo jedno ohnisko, ktoré hasiči po príchode ihneď uhasili. Celkovo si požiar ubytovne vyžiadal dvoch mŕtvych a osem zranených. Z horiacej budovy evakuovali približne 70 osôb, z toho 30 ešte pred príchodom hasičov. Na mieste zasahovalo viac ako 50 profesionálnych a dobrovoľných hasičov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok