Farmári stanujú pred budovou PPA. Podávajú trestné oznámenie

TA3 TASR
26.4.2019 11:51

Protestujúci farmári, ktorí od minulého týždňa stanujú pred budovou Pôdohospodárskej platobnej agentúry v Bratislave, podávajú na jej vedúcich pracovníkov trestné oznámenie na NAKA za zneužívanie právomoci verejného činiteľa a za napomáhanie pri prečine poškodzovania finančných záujmov Európskej únie.

Farmári stanujú pred budovou PPA. Podávajú trestné oznámenie
SITA/Jana Birošová

Informoval o tom na brífingu František Oravec z Iniciatívy poľnohospodárov. Zároveň dodal, že jeho požiadavke na nahliadnutie do spisov spoločnosti ESIN vyhovejú 30. apríla, a tak sa protestujúci farmári spred budovy PPA v piatok po podaní trestného oznámenia stiahnu. Poľnohospodári, protestujúci už niekoľko dní pred PPA, majú jediný cieľ, a to nazrieť do spisu firiem patriacich spoločnosti ESIN, ktoré údajne križujú farmára Františka Oravca a podľa názoru predstaviteľov Iniciatívy poľnohospodárov sa podieľajú na subvenčnom podvode. "Nahliadnutím do spisu chceme odhaliť nekalé praktiky a vytvoriť precedens, ktorý pomôže aj ďalším farmárom na celom Slovensku s podobným problémom," uviedol František Oravec.

Pôdohospodárska platobná agentúra po stredajšom ústnom pojednávaní uznala právo Františka Oravca nazrieť do spisu protistrany. "Následne, odvolávajúc sa na údajné objektívne dôvody, GDPR a nutnosť vybieliť niektoré údaje zo spisov pre ochranu osobných údajov, určila PPA termín tohto úkonu až na 30. apríla 2019. Máme vážne obavy, že počas nasledujúcich dní môže dôjsť k manipulácii so spisom, a to pre zahladenie stôp subvenčného podvodu, a kvôli obštrukciám od roku 2017 pre znemožnenie nazrieť do spisu. Vybielenie niektorých údajov kvôli GDPR mohla PPA podľa nášho názoru stihnúť skôr," dodal Oravec.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka v reakcii uviedlo, že "vyzýva agropodnikateľa Františka Oravca, ktorého firmy získali z prostriedkov EÚ v posledných rokoch viac ako 7 miliónov eur, aby rešpektoval zákony a procesné postupy. Aby sa, tak ako ostatných 19.000 žiadateľov o priame platby, nesnažil ovplyvňovať mediálnymi šou rozhodovanie úradov a súdov". Informoval o tom Michal Feik z MPRV.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok