Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dokáže nový SAMSUNG GALAXY S10 nahradiť fotoaparát?

Dokáže nový SAMSUNG GALAXY S10 nahradiť fotoaparát?
Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
26. 4. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kto z vás ešte nosí na výlety zrkadlovku alebo aspoň kompaktný fotoaparát? Sám som sa pristihol, že pri mojich zahraničných cestách zostávajú tieto zariadenia čoraz častejšie na poličke doma. A dôvod? Akosi mi ich začína nahrádzať kamera mobilného telefónu. Neplatí to na 100 percent, ale vo väčšine situácií rozhodne áno. Aj preto ma potešila novinka GALAXY S10, z dielne Samsungu, ktorá si v oblasti fotografovania priniesla viaceré inovácie.

Obavy z toho, že vám na dovolenke niečo ujde bez poriadneho fotoaparátu sú už dnes zväčša neopodstatnené. Väčšine ľudí totiž fotografické zariadenie nahradil mobil. Najmä pokiaľ ide o vyspelé technológie, ktoré niektorí výrobcovia do svojich zariadení integrujú. Výnimkou nie je ani nová rodina SAMSUNG Galaxy S10. Výrobca sa s ich kamerami poriadne vyhral.

Samsung Galaxy S10

Stredný model, S10tka, dostal do výbavy hneď tri vzadu a jednu vpredu. Ak sa na tie zadné pozrieme podrobnejšie, rozhodne poteší ultra širokouhlý objektív. Ten je totiž schopný zaznamenať snímku v až 123 stupňovom uhle. A čo to znamená v praxi? Jednoducho už viac nemusíte ustupovať do úzadia, aby sa vám do fotografie vtesnala celá skupina ľudí či napríklad kompletná stavba, pred ktorou stojíte. Aj to mierne skreslenie na okrajoch fotografie potom dokáže prepáčiť i skúsenejší používateľ. V tomto snímači pritom pre snímanie širokouhlých záberov drieme až 16 miliónov bodov, na ktoré dopadá svetlo.

Samsung Galaxy S10

Zlatou strednou cestou je šošovka s 12timi megapixelmi, ktorá výrobca označil ako širokouhlú. No a do tretice je na zadnej strane ešte aj ďalšia 12 megapixelová kamera. Tou si zgustnú tí, ktorí majú radi približovanie objektov. V kombinácii s ďalšími kamerami totiž dokáže vyčariť 2-násobný optický či až 10-násobný digitálny zoom, pri ktorom sa snaží zachovať kvalitu fotografie.

Trojica fotoaparátov si veľmi dobre rozumie aj s horšími svetelnými podmienkami. Popri citlivejších snímačoch a ich väčších bodoch, je to aj vďaka zaujímavej variabilnej clone a viacnásobnej expozícii. Clona s hodnotou F 1.5 prenesie do fotografie rozhodne viac svetla. Aj nočné snímky tak môžu vyzerať dobre a ostro. A k tomu aj s nádychom farieb, ktoré sa nestrácajú ako sme si to vyskúšali i priamo v štúdiu pri regulovanom osvetlení.

Samsung Galaxy S10

Veľkou výhodou fotoaparátov na modeli S10 je funkcia DUAL PIXEL. Tento senzor sa postará o automatické ostrenie. Pomerne dobré výsledky má pritom i pri snímaní fotografií v pohybe.

Poslednou kamerou, ktorú si užijú najmä fanúšikovia selfie, je tá predná. Minimálny výrez pre ňu v displeji ju však o nič neochudobnil. Tak napríklad kamera hľadá v obraze tváre a vďaka tomu dokáže veľmi rýchlo zaostriť. Aj tu je k dispozícii pre ostrenie technológia Dual Pixel. No a k fotografiám je možné pridať i video, ktoré selfie kamera nakrúca až v rozlíšení UHD, čiže 4K.

Samsung Galaxy S10

S video funkciami súvisí aj výrazne zlepšená stabilizácia v režime nakrúcania videí FULL HD. Výrobca totiž kombinuje obraz z ultra širokouhlej šošovky, ktorý ešte veľmi rýchlo elektronicky upravuje procesor tak, aby vo výsledku pôsobil naozaj ako zo stabilizátora. Funkcia si pre poriadny výsledok vyžaduje dostatok svetla, čo však pri nakrúcaní akčných videí počas dňa problém nie je. To isté platí aj pre snímanie veľkého počtu snímok, ktorými dokážeme potom vytvoriť spomalené videá. V režime HD ready je to pritom nakrúcanie až 960tich snímok za sekundu a vo Full HD 240 snímok.

Samsung Galaxy S10

Jedným slovom, žiaden z členov rodiny Galaxy S10 sa ani pri fotografovaní nemá za čo hanbiť. Väčšina funkcií sa dostala do všetkých troch modelov. No tým najnáročnejším by mohla spoločnosť robiť práve vlajková loď S10 plus, ktorá si aj pri fotografovaní prináša ešte o niečo viac funkcií a technológií.

Fotené so Samsung Galaxy S10: