Vážený súdruh predseda, oslovoval Putin Kima. Čakať ho nenechal

TA3 ČTK
25.4.2019 11:52

Rozhovory najvyšších predstaviteľov Ruska a Severnej Kórey vo Vladivostoku boli "veľmi obsažné", zamerali sa na perspektívu zlepšenia vzťahov oboch kórejských štátov, strategickú stabilitu a rozvoj bilaterálnych vzťahov. Zhodli sa na tom ruský prezident Vladimir Putin a vodca KĽDR Kim Čong-un po skončení schôdzky medzi štyrmi očami. Rokovanie pokračovalo zasadnutím delegácií a skončilo sa recepciou.

Veľký spriatelený sused

Putin severokórejského hosťa podľa ruských médií oslovoval "vážený súdruh predseda", zatiaľ čo Kim označil Rusko za "veľkého spriateleného suseda" a tlmočil "drahým ruským priateľom" pozdravy severokórejského vedenia.

"Prišiel som do Ruska, aby sme si vymenili názory na situáciu na Kórejskom polostrove, ktorá je jedným z najaktuálnejších medzinárodných problémov, a aby som posúdil metódy mierového urovnania tejto otázky a vymenil si názory na rozvoj našich bilaterálnych vzťahov v súlade s potrebami nového storočia," uviedol Kim Čong-un. Rokovanie bolo podľa neho "užitočné a konštruktívne". Kim dúfa, že v rovnakom duchu bude pokračovať aj v budúcnosti.

Putin je známy tým, že svetových politikov pri summitoch necháva na seba čakať. Tentokrát sa ale na miesto stretnutia dostavil polhodinu pred Kimom. Rokovali v jednej z budov Ďalekovýchodnej federálnej univerzity na ostrove Russkij. Podľa ruských novinárov v areáli pokračovala normálna výuka a študenti sa voľne prechádzali neďaleko miesta summitu. Z blízkej univerzitnej auly sa ozývali zvuky orchestra pilujúceho najnáročnejšie takty slávnostného koncertu, ktorý je pre oboch štátnikov pripravený na večer.

Podľa Putina sa štátnici dotkli dejín vzájomných vzťahov. "Samozrejme, hovorili sme o situácii na Kórejskom polostrove a vymenili si názory na to, čo je potrebné urobiť pre perspektívy jej zlepšenia," konštatoval ruský prezident. Podľa ruských novinárov trvalo stretnutie iba za účasti tlmočníkov dve hodiny, i keď pre nich bolo v programe severokórejského diktátora vyhradených 50 minút.

Nechýbali kaviár a boršč

Pri rokovaní za účasti delegácií Putina okrem jeho zahraničnopolitického poradcu Jurija Ušakova doprevádzali zástupcovia ministerstiev dopravy a energetiky a šéf ruských štátnych železníc. Na recepcii sa podľa ruských médií podávali špeciality Ďalekého východu a slovanskej kuchyne vrátane krabieho šalátu a jeleních peľmeňov. Nechýbal kaviár a tradičný boršč.

Summit Kima a Putina bol ich prvým. Na úvod si pred kamerami potriasli rukami a Putin hosťovi predstavil členov ruskej delegácie. Severokórejský diktátor uviedol, že summit pomôže obom stranám vyhodnotiť problémy Kórejského polostrova a koordinovať svoje stanoviská. Putin ocenil, že KĽDR sa snaží zlepšiť vzťahy so Spojenými štátmi. Agentúra Reuters uviedla, že Kim u šéfa Kremľa pravdepodobne hľadal podporu v rozhovoroch o jadrovom odzrojení s USA, ktoré podľa niektorých komentárov uviazli v slepej uličke. Moskva si na oplátku zrejme sľubuje získať výraznejšiu pozíciu pri úsilí o urovnanie situácie na Kórejskom polostrove.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok