Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Čo nás zaujalo na novej rodine SAMSUNG Galaxy S10?

Čo nás zaujalo na novej rodine SAMSUNG Galaxy S10?
Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
24. 4. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po úspešnom uvedení ostatného modelu NOTE od juhokórejského Samsungu sa pozornosť nadšencov značky sústredila na novú vlajkovú loď Galaxy S10. Prvé ovácie prišli už pri predstavení modelov tejto triedy. Áno modelov, nakoľko popri S10 sa predstavil aj silnejší brat S10 plus a o niečo slabšia sestra S10e. Zrejme sa tak výrobca rozhodol nový model sprístupniť čo najširšej mase ľudí.

S10 si so sebou nesie v názve aj istú symboliku. Je to už 10 rokov čo sa juhokórejskí vývojári vo svojej dielne venujú mobilným zariadeniam tejto triedy. Na jubilejnú verziu sa preto dobre pripravili. Aj čo sa vyhotovenia a ergonómie týka. Klasicky stavili na osvedčenú technológiu displeja AMOLED s podtitulom Dynamic. Farby sú naozaj živé a dynamické. A vidieť ich na celej prednej strane telefónu, keďže sa na nej displej majestátne rozťahuje vo veľkostiach od 5,8 palca až po 6,4 pri modeli S10 plus.

Samsung Galaxy S10

Určite je dnes trendom čo najmenej displej narušiť nejakými hornými výrezmi, povedzme pre selfie kameru. V tomto prípade sa Samsung rozhodol venovať jej naozaj len minimálne miesto a minimálne vykrojenie. Funkčne však o nič neprišla.

Pozorným pri technických špecifikáciách neunikne čítačka odtlačkov prstov. V novom modeli však súvisí opäť s displejom. Je totiž jeho súčasťou. Áno, pre odomknutie telefónu sa stačí dotknúť skla. Ultrazvukový snímač odtlačok overí a v prípade pozitívnej zhody s uloženým vzorom zariadenia odomkne.

Samsung Galaxy S10

Ako  by to bolo, ak by súčasťou nového telefónu už nebola aj umelá inteligencia. V prípade S10tky pomáha na viacerých miestach. V prvom rade sa vďaka nej dokáže telefón naučiť ako a akým spôsobom používateľ telefón používa. Podľa toho potom prispôsobí jednotlivé funkcie a predĺži život batérii. K slovu sa umelá inteligencia dostáva aj vtedy ak sa naučí rozpoznávať kde a aké aplikácie používate. Potom vám ich už len odporúča v tom správnom čase a na tom správnom mieste, kde ich práve potrebujete.

Samsung si dal rovnako záležať aj na dlhej výdrži a teda na využívaní energie zariadením. Kým S10e má kapacitu 3100 mAh, pri najvyššej verzii S10 plus je to až o 1000 mAH viac, čiže 4100. Z nej sa už dá rozdávať aj iným zariadeniam. A aby bolo takéto podelenie sa o energiu jednoduchšie, výrobca stavil pri novej rodine na takzvané bezdrôtové reverzné nabíjanie. Samotný telefón je teda zároveň aj nabíjačkou pre bezdrôtové slúchadlá, hodinky, prípadne iný smartfón.

Samsung Galaxy S10

Rovnako veľkolepo sa postavil aj k hardvérovým komponentom. Za všetko stojí spomenúť, že najvyšší model novej vlajkovej lode môže byť vybavený až terabajtovým úložiskom, či takmer neskutočnými 12timi gigabajtami operačnej pamäte. Rozhodne sa v tomto smere, v spojení s výkonným procesorom, dokáže používateľ na svoj mobil spoľahnúť podobne ako na svoj notebook pri práci s viacerými aplikáciami. Tie už totiž výkon nebrzdí. Jednoducho z mobilu sa stáva zariadenie, ktoré je opäť bližšie k notebookom. A tiež ku kompaktným fotoaparátom, ale o tom sa dozviete nabudúce.

Samsung Galaxy S10