Kim a Putin sa stretli prvýkrát, šéf Kremľa víta diktátorovu snahu

TA3 TASR SITA ČTK
25.4.2019 06:18

V meste Vladivostok na ruskom Ďalekom východe sa koná prvý summit severokórejského vodcu Kim Čong-una s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Putin víta snahu Pchjongjangu

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril presvedčenie, že návšteva severokórejského vodcu Kim Čong-una v Rusku pomôže vyriešiť situáciu na Kórejskom polostrove. Putin počas svojho prvého stretnutia so severokórejským vodcom v ruskom ďalekovýchodnom meste Vladivostok ďalej uviedol, že víta úsilie Pchjongjangu o normalizáciu vzťahov s Južnou Kóreou a Spojenými štátmi.

"Som presvedčený, že vaša návšteva v Rusku... nám pomôže lepšie pochopiť, ako môžeme vyriešiť situáciu na Kórejskom polostrove a čo môže Rusko urobiť na podporu v súčasnosti prebiehajúcich pozitívnych procesov," povedal šéf Kremľa Putin Kimovi. "Čo sa týka bilaterálnych vzťahov, na rozvoji hospodárskych vzťahov máme veľa práce," dodal.

Kim vyjadril nádej, že jeho stretnutie s Putinom prispeje k rozvoju vzájomných bilaterálnych vzťahov a urovnaniu situácie na Kórejskom polostrove. "Myslím, že to bude veľmi užitočné stretnutie pri rozvíjaní vzťahu medzi týmito dvoma krajinami, ktoré majú dlhé priateľstvo a históriu, smerom k stabilnejšiemu a zdravšiemu," povedal Kim v úvode rokovania. "Keďže svet je zameraný na Kórejský polostrov, myslím, že budeme viesť veľmi zmysluplný dialóg."

Privítal ho na pôde univerzity

Putin privítal Kima pred vchodom do areálu Ďalekovýchodnej federálnej univerzity na Ruskom ostrove, kde sa toto vrcholné podujatie koná. Po tom, ako Kim vystúpil zo svojej limuzíny, si podali ruky. Putin a Kim mali na programe stretnutie vo dvojici za účasti tlmočníkov. Neskôr sa k nim pripoja ďalší vysokopostavení predstavitelia a poradcovia z oboch krajín a bilaterálne stretnutie bude pokračovať v rozšírenom formáte.

Témou vôbec prvého summitu Putin-Kim sú možnosti politického a diplomatického riešenia jadrového problému na Kórejskom polostrove. Hovoriť sa bude aj o zabezpečení bezpečnosti v severovýchodnej Ázii ako celku. Lídri budú tiež diskutovať o stave bilaterálnych vzťahov oboch krajín vrátane politických, hospodárskych, kultúrnych a humanitárnych väzieb. Podpis žiadnych dokumentov ani spoločného vyhlásenia sa neplánuje.

BBC summit hodnotí ako možnosť pre vodcu Kima dokázať, že jeho krajina nie je závislá iba od pomoci Spojených štátov. Moskva môže zasa ukázať, že je dôležitým hráčom pri riešení jadrovej situácie na Kórejskom polostrove. Vyučovanie na univerzite pokračuje aj napriek summitu. Podľa korešpondentky BBC sa žiadne protestné akcie študentov neočakávajú. Na podujatie sa akreditovalo 300 novinárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok