Lúčili sa so zavraždenou novinárkou, na pohreb prišla aj Mayová

TA3 TASR
24.4.2019 19:06

Britskí, írski a severoírski politickí lídri sa pridali k stovkám smútiacich, ktorí sa zišli v Belfaste na pohrebe zavraždenej severoírskej novinárky Lyry McKeeovej. Medzi zhromaždenými bola britská premiérka Theresa Mayová, šéf britskej Labouristickej strany Jeremy Corbyn či írsky premiér Leo Varadkar.

Lúčili sa so zavraždenou novinárkou, na pohreb prišla aj Mayová
TASR/AP

Zlomový bod

Novinárku si na pohrebe v jej rodnom Belfaste pripomínali ako "talentovanú a nebojácnu mladú ženu", ktorá búrala bariéry. Viacerí z príbuzných a priateľov McKeeovej prišli na pohreb v oblečení z Marvelových komixov, či kníh a filmov o Harrym Potterovi, aby si tak uctili novinárkinu záľubu v týchto fantazijných svetoch. "Smrť Lyry zjednotila ľudí z rôznych prostredí," uviedol katolícky kňaz Martin Magill, ktorý slúžil pohrebnú omšu. Tých, ktorí stoja za jej vraždou zároveň vyzval na to, aby sa zriekli násilia. "Žiadam vás, aby ste počúvali väčšinu ľudí na našom milovanom írskom ostrove, ktorí vás vyzývajú, aby ste prestali," povedal ďalej v homílii. Smrť novinárky tiež označil za zlomový bod, ktorá musí Severnému Írsku priniesť zmenu. Za kázeň si v belfastskej Katedrále Svätej Anny vyslúžil spontánny potlesk.

Novinárkin blízky priateľ Stephen Lusty smútiacim odhalil, že novinárka sa plánovala v máji zasnúbiť so svojou partnerkou, Sarou Canningovou. McKeeová zomrela na následky zranení hlavy, ktoré utrpela minulý štvrtok večer pri streľbe v severoírskom meste Londonderry. Neznámy strelec tam okolo 23.00 h miestneho času vypálil niekoľko rán smerom na policajtov a pri nich stojacu McKeeovú. Postrelenú novinárku okamžite previezli do nemocnice, kde však utŕženým zraneniam podľahla.

Nová IRA sa prihlásila k vražde

K zodpovednosti za jej vraždu sa prostredníctvom listu zaslaného severoírskym médiám prihlásila militantná skupina s názvom Nová IRA, ktorá uviedla, že jeden z jej príslušníkov strieľal na policajtov. Za zabitie McKeeovej sa Nová IRA zároveň ospravedlnila jej rodine a blízkym. Polícia v súvislosti s vraždou zadržala dvoch tínedžerov a 57-ročnú ženu. Všetkých však neskôr prepustila bez vznesenia obvinení.

K vražde novinárky došlo po januárovom výbuchu nálože v Londonderry, z ktorého polícia viní taktiež organizáciu Nová IRA. Oba incidenty podľa Reuters podnietili obavy, že dvojročné politické vákuum v Severnom Írsku ako aj napätie spôsobené rozhodnutím Británie odísť z EÚ využijú malé marginalizované militantné skupiny. McKeeová je za ostatných takmer 20 rokov prvou novinárkou, ktorá v Británii prišla o život počas výkonu svojej práce. Jej vražda otriasla Severným Írskom, ktorému pripomenula desaťročia násilných bojov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok