Aká má byť polícia 21. storočia? Iniciatíva predstavila návrh reformy

TA3 TASR
24.4.2019 13:33

Iniciatíva Za lepšiu políciu predstavila v stredu návrh reformy polície. Bývalý policajt Branislav Diďák ju chce presadzovať v spolupráci s mimoparlamentnou stranou Spolu-OD.

Aká má byť polícia 21. storočia? Iniciatíva predstavila návrh reformy
PZ

Obsahom reformy „Polícia pre 21. storočie“ má byť zabezpečenie obmedzenia politických zásahov do vyšetrovania, zvyšovanie platov policajtov a nástupný plat na úrovni priemernej mzdy. Taktiež presné pravidlá kariérneho rastu, menší dôraz na výber pokút a plnenie štátneho rozpočtu, transparentná policajná štatistika alebo vlastný rozpočet polície.

"Dnes veria našej polícii len štyria z desiatich občanov. Výsledkom reformy by mal byť stav, kedy to bude šesť až osem občanov z desiatich. Potom môžeme hovoriť o úspešnej reforme," povedal Diďák. Ďalším kľúčovým problémom je podľa iniciatívy aj podriadenie policajného zboru ministrovi vnútra a nie policajnému prezidentovi. To je problém, ktorý je podľa Diďáka riešiteľný jedine v parlamente. "Rozhodol som sa spolupracovať so Spolu – OD pre jej odbornú pripravenosť na vládnutie a úprimný záujem o dôležitú reformu policajného zboru," tvrdí Diďák.

Predseda strany Spolu a nezaradený poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý povedal na adresu Diďáka, že je skúseným a rešpektovaným profesionálom a odborníkom. „Už dva roky systematicky so svojím silným tímom pracuje na potrebných zmenách v polícii,“ spresnil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok