Staré exekúcie skončia, zákon má pomôcť s dlhovou pascou

TA3 TASR
24.4.2019 12:42

Staré exekúcie začaté pred 1. aprílom 2017 by sa mali ukončiť. Vyplýva to z návrhu zákona o ukončení niektorých exekučných konaní z dielne rezortu spravodlivosti, ktorý schválila vláda.

Ak uplynulo päť rokov od jej začatia

Stará exekúcia sa podľa návrhu zastavuje, ak uplynulo päť rokov od jej začatia a nezistil sa majetok, ktorý by stačil aspoň na úhradu trov exekúcie. Cieľom návrhu zákona je podľa rezortu poskytnúť efektívne riešenie aktuálneho problému dlhodobého vedenia tzv. starých exekúcií. "Ukončenie tzv. starých exekúcií ex lege zabezpečí rýchlejšiu a funkčnejšiu vymožiteľnosť právom chránených nárokov v exekučnom konaní, v dôsledku čoho sa zefektívni aj vymáhanie pohľadávok pre veriteľov," uvádza sa v predkladacej správe návrhu.

Návrhom zákona chce ministerstvo poskytnúť aj pomoc občanom, "voči ktorým sú dlhodobo vedené staré exekučné konania, v dôsledku ktorých sa ocitli v dlhovej pasci". Rezort spravodlivosti dávnejšie informoval, že na súdoch je viac ako 3,7 milióna exekúcií podaných podľa starých pravidiel účinných pred 1. aprílom 2017. Z nich je polovica staršia ako päť rokov a veritelia ich nechávajú ležať na súdoch aj preto, aby nemuseli platiť poplatky. Exekútori a súdy však aj v prípade týchto exekúcií musia robiť úkony, s čím sú spojené náklady.

Pripravili dve alternatívy znenia

Oprávnený bude môcť podľa návrhu zákona podať opätovný návrh na vykonanie exekúcie, avšak už podľa platných a účinných právnych predpisov v čase podania opätovného návrhu na vykonanie exekúcie. Návrh novely počíta aj s takými starými exekúciami, ktoré by sa návrhom zákona nezastavovali. Rezort pripravil dve alternatívy znenia.

Podľa návrhu novely by sa nezastavovali ani také staré exekúcie, "v ktorých ide o vymoženie pohľadávky zdravotnej poisťovne na poistnom vrátane úroku z omeškania, pohľadávky za poskytovanú zdravotnú starostlivosť a pohľadávky vyplývajúcej z prerozdelenia poistného. Prvá alternatíva nepočíta s touto výnimkou pre pohľadávky z verejného zdravotného poistenia." Návrh zákona sa predkladá s rozpormi Slovenskej komory exekútorov.

Gál po rokovaní vlády zdôraznil, že nejde o exekučnú amnestiu. "Pohľadávka nezaniká. Dlžoba nezaniká. Ak som ako občan nezaplatil zdravotnej poisťovni a dlžím jej s úrokmi 1000 eur, tak tých 1000 eur môže poisťovňa stále vymáhať. A môže dať na dotyčného exekúciu po novom," priblížil.

Témy: Poisťovňa Sud
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok