Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prototyp obojživelného elektrického lietadla prvýkrát vyletel do neba

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 4. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prototypové elektrické obojživelné lietadlo Equator Aircraft P2 Xcursion sa prvýkrát vznieslo do výšin nad technologickým parkom Eggemoen v Nórsku. Dvojmiestne lietadlo s kompozitným trupom už minulý rok lietalo v nízkej nadmorskej výške na zemou, no teraz absolvovalo úplný let v regulárnej výške.

Let s dĺžkou 10 minút bol uskutočnený len s elektrickým pohonom a lietadlo si počas neho prešlo manévrovacou skúškou ovládateľnosti, ako aj statickým testom a testom dynamickej stability. Podľa vyjadrenia spoločnosti Equator Aircraft vykonalo elektrické lietadlo P2 Xcursion let podľa očakávaní a odovzdalo dáta, ktoré môžu vývojári použiť pre vylepšenie jeho dizajnu.

Prototyp elektrického obojživelného lietadla Equator Aircraft P2 Xcursion.

Prototyp letel len s použitím svojho 97 kW motora ENGIRO M97, ktorý bol poháňaný lítium-iónovými batériami s hmotnosťou 100 kg. To mu poskytuje celkovú dĺžku letu 35 minút na jedno nabitie. No spoločnosť Equator Aircraft tvrdí, že novšie verzie budú môcť zostať vo vzduchu až 105 minút. Ak lietadlo použije svoj generátor Energio a dieselový motor Wankel pre poskytnutie elektrickej energie, bude môcť letieť až šesť hodín.

Prototyp elektrického obojživelného lietadla Equator Aircraft P2 Xcursion.

Lietadlo P2 Xcursion je navrhnuté tak, aby bolo nielen cenovo dostupné, ale aj aby malo výnimočne priestranný kokpit. Do neho sa pohodlne zmestia dve osoby, spolu s veľkým množstvom batožiny. Obojživelník namiesto plavákov používa trup, ktorý je samonosný a plávajúci krídla, ktoré lietadlu poskytujú väčšiu stabilitu. Trup so zatiahnuteľným podvozkom má aerodynamický tvar a kryt kabíny lietadla a krídla tiež redukujú odpor.

P2 Xcursion s kompozitovou konštrukciou váži iba 750 kg, no dokáže uniesť úžitkové zaťaženie 240 kg. Dosahuje maximálnu cestovnú rýchlosť 130 uzlov (241 km / h) a maximálny dolet 1 565 km.

Prototyp elektrického obojživelného lietadla Equator Aircraft P2 Xcursion.