Slovenský premiér ide za Trumpom do Bieleho domu

TA3 TASR SITA
24.4.2019 09:36

Predseda slovenskej vlády Peter Pellegrini absolvuje v priebehu budúceho týždňa návštevu USA, počas ktorej ho v piatok 3. mája prijme v Bielom dome americký prezident Donald Trump.

Jeden z najdôležitejších trhov

Uviedla to premiérova hovorkyňa Patrícia Macíková. "Partneri posúdia celé spektrum otázok s dôrazom na ekonomickú a obrannú spoluprácu. Spojené štáty sú pre slovenských exportérov desiatym najdôležitejším trhom. Americké spoločnosti patria medzi najvýznamnejších investorov na Slovensku a zamestnávajú 23.000 pracovníkov. Slovenské inovačné a technologické firmy začínajú úspešne expandovať v USA," konštatovala Macíková. V rámci obrannej spolupráce sa počas rokovania americký prezident a slovenský premiér dotknú i modernizácie Ozbrojených síl. Venovať by sa mali aj zvyšovaniu obranných výdavkov v súlade so záväzkami vyplývajúcimi z členstva Slovenska v Severoatlantickej aliancii.

"Snažím sa, aby sme našli zhodu na tom, ako majú vyzerať obchodné vzťahy medzi USA a Európskou úniou. Slovensko je piaty najväčší vývozca automobilov do Spojených štátov, takže verím, že otvoríme aj túto otázku. Som zástanca toho, aby sme nie zvyšovali clá, ale ich znížili, možnože až na nulu," povedal premiér.

Spomenú aj zmluvu o obrannej spolupráci

Pokiaľ ide o aliančné záväzky, Slovensko, tak ako každá iná členská krajina, sa vstupom do NATO zaviazalo investovať dve percentá HDP do obrany. To však dlhodobo neplníme. Na druhej strane Slovensko začalo v posledných rokoch vynakladať na obranu čoraz viac peňazí, od USA nakupujeme aj stíhačky F-16. Pellegrini by s Trumpom mohol hovoriť aj o zmluve o obrannej spolupráci, ktorú rámcovo vyjednáva rezort diplomacie. Ministerstvo obrany rokovania zastavilo, SNS je proti prijatiu 105 miliónov dolárov na rekonštrukciu vojenských letísk od Ameriky. "Samozrejme, počas nášho rokovania túto tému neuzavrieme, ale predmetom nášho rokovania určite bude," dodal Pellegrini na margo budúcotýždňovej návštevy.

V novembri 2013 prijal vtedajší americký prezident Barack Obama slovenského premiéra Roberta Fica, päť rokov predtým prijal prezident George W. Bush slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča. V marci 2006 navštívil Biely dom premiér Mikuláš Dzurinda, v marci 2005 predseda NR SR Pavol Hrušovský a v apríli 2003 prezident Rudolf Schuster.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok