Marsotrasenie? Na červenej planéte zaznamenali jemné dunenie

TA3 SITA
24.4.2019 09:26

Sonda InSight amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír zachytila na Marse jemné dunenie. Mohlo by ísť o vôbec prvé zaznamenané otrasy na tejto planéte.

Marsotrasenie? Na červenej planéte zaznamenali jemné dunenie
SITA/AP

Seizmický monitor sondy 6. apríla nahral a odmeral slabý signál, oznámili vedci svoje zistenia. Aj keď dunenie znie ako ľahký vietor, vedci veria, že zvuk pochádza z vnútra červenej planéty. Ako uviedol Philippe Lognonne z Parížskeho inštitútu fyziky, ktorý má experiment na starosti, je fascinujúce mať definitívne dôkaz, že Mars je stále seizmicky aktívny. "Na takýto signál sme čakali mesiace," pokračoval vo vyhlásení Lognonne.

Mars nie je tak geologicky aktívny ako Zem a ako Mesiac postráda tektonické platne. Vedci stále analyzujú dáta, rovnako tiež ešte tri slabšie seizmické signály, ktoré zaznamenali od polovice marca. Veria, že im skúmanie otrasov napovie viac o tom, ako sa skalnatá planéta formovala. Sonda InSight pristála na Marse minulý rok 26. novembra. Francúzsky seizmologický merací prístroj umiestnili v decembri priamo na povrch Marsu.

Témy: Mars
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok