Dôvodom útokov na Srí Lanke bola odplata, prihlásil sa k nim IS

TA3 TASR
23.4.2019 11:15

Z doterajšieho vyšetrovania samovražedných bombových útokov, ktoré si na Srí Lanke vyžiadali viac než 320 ľudských životov, vyplýva, že boli "odplatou za Christchurch". K útokom sa najnovšie prihlásili džihádisti z Islamského štátu.

"Predbežné vyšetrovanie ukázalo, že to, čo sa stalo, bolo odplatou za útok voči moslimom v Christchurchi," uviedol minister obrany Ruvan Vidževardene v srílanskom parlamente. Pätnásteho marca zaútočil 28-ročný Austrálčan a samozvaný biely rasista Brenton Tarrant automatickými zbraňami v mešite Al Noor v centre Christchurchu a vzdialenejšej mešite Linwood. Muž zastrelil 50 ľudí a ďalšie desiatky zranil. Počet obetí na životoch, ktoré si vyžiadali nedeľné bombové útoky na Srí Lanke, sa zvýšil na 321. Zranených je podľa polície približne 500 ľudí.

"Tí, ktorí vykonali útok, ktorého terčom boli členovia koalície pod vedením USA a kresťania na Srí Lanke, sú bojovníkmi skupiny Islamský štát," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnila tlačová agentúra Amák, napojená na Islamský štát.

K výbuchom došlo v troch luxusných hoteloch a troch katolíckych kostoloch v metropole a v mestách Negombo a Battikalóa. Bomby explodovali aj na dvoch ďalších miestach v Kolombe. Okrem spomínaných útokov sa ďalší samovražedný útočník odpálil počas razie v dome, v ktorom sa nachádzali podozriví, pričom zahynuli traja policajti. Polícia dosiaľ zadržala v súvislosti s útokmi 40 osôb a je medzi nimi aj jeden Sýrčan.

Na Srí Lanke sa v utorok ráno začal troma minútami ticha za obete útokov deň štátneho smútku, ktorý ešte v pondelok vyhlásil prezident Maithrípála Siriséna. Srílanské vlajky sú v krajine spustené na pol žrde a v mnohých mestách visia aj čierne zástavy. Hovorca srílanskej vlády ešte v pondelok informoval, že útoky spáchala miestna islamistická skupina známa pod názvom Národná Tawhíd džamáat. Stanica BBC s odvolaním sa na nemenované zdroje uviedla, že útoky vykonala s pomocou medzinárodnej organizácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok