Udržali sme sa. Rozhodujúci bod získala lúčiaca sa Cibulková

TA3 SITA TASR
21.4.2019 16:56

Carolina Meligeni Alvesová a Luisa Stefaniová zvíťazili za 53 minút 6:1, 6:3 nad domácim duom Viktória Kužmová, Rebecca Šramková vo štvorhre v play-off stretnutí Slovensko - Brazília o udržanie v II. svetovej skupiny Pohára federácie 2020. Brazílčanky svojim víťazstvom stanovili konečné skóre stretnutia na 3:1 pre SR. Slovensko sa tak udržalo v II. svetovej skupine aj pre budúci rok.

Dominika končí

O rozhodujúci tretí bod sa postarala Dominika Cibulková, ktorá v poslednom fedcupovom zápase v kariére v súboji tímových jednotiek zdolala Beatriz Haddadovú Maiovú 7:6 (3), 6:0. V prvom sete otočila z 3:5. V záverečnej štvorhre prehral pár Viktória Kužmová, Rebecca Šramková s tandemom Carolina Meligeniová Alvesová, Luisa Stefaniová 1:6, 3:6.

Cibulkovej vyšiel úvod zápasu s Haddadovou Maiovou a po rýchlom brejku sa ujala vedenia 2:0. Brazílčanka však bleskovo kontrovala a vyrovnala na 2:2. Haddadová Maiová hrala agresívnejšie ako v sobotňajšom súboji proti slovenskej dvojke Viktórii Kužmovej, kvalitne returnovala. V siedmom geme Cibulkovej opäť zobrala servis a po potvrdení brejku odskočila súperke na 5:3. Cibulková však v ďalších minútach zabojovala, vďaka nátlakovej hre otočila na 6:5 a vynútila si tajbrejk, v ktorom dominovala. V skrátenej hre predviedla plejádu winnerov vrátane dvoch es

Zverenka Mateja Liptáka sa dostala na koňa a v druhom dejstve úplne ovládla dvorec v AXA aréne. Po dvoch brejkoch si vybudovala náskok 4:0 a brazílskej ľaváčke, ktorá bola v apríli v semifinále turnaja WTA v Bogote, uštedrila "kanára. Pri vlastnom servise premenila hneď prvý mečbal a úspešne zakončila svoju fedcupovú kariéru, ktorú odštartovala v júli 2005 ako 16-ročná v dueli na pôde Thajska.

Po fedcupovej derniére dostala Cibulková od prezidenta Slovenského tenisového zväzu Tibora Macka i od kapitána tímu a osobného kouča v jednej osobe Mateja Liptáka kytice. Nechýbalo ani šampanské, ktorým Cibulková pokropila spoluhráčky i slovenskú lavičku. "Chcela by som sa poďakovať všetkým, ktorí si aj počas veľkonočných sviatkov našli cestu do hľadiska a prišli nás povzbudiť. Som rada, že som to zvládla. Počas celého fedcupového týždňa som sa cítila na kurte výborne. Dnešný zápas bol špecifický v tom, že bol môj posledný vo Fed Cupe. Chvíľu trvalo, kým som si súperku oťukala. V prvom sete za stavu 3:5 a 15:30 mi nebolo všetko jedno, no koncovku setu som zvládla výborne. Súperku som prevalcovala a druhý set bol už v mojej réžii," uviedla Cibulková v prvej reakcii.

20190421-fedcup51610331_7f000001-8393-a6d7.jpg

Kapitán bol spokojný

Slovenská jednotka počítala s tým, že Haddadová Maiová bude tvrdší oriešok ako Caroline Melieniová Alvesová. "Pomohli mi trénerove rady. Haddadová Maiová je vysoká baba, ľaváčka. Postupne som prišla na to, ako returnovať jej podanie. Prvý set bol vybojovaný. Dôležité bolo, že som sa nezlomila v ťažkých momentoch. V druhom sete to bola už stará dobra Dominika. Pri returnoch som išla viac do kurtu. Snažila som sa udržať emócie na uzde, no nebolo to jednoduché."

Slovenského kapitána potešilo, že o výsledku sa rozhodlo v najkratšom možnom čase. "Som šťastný, že je to 3:0. Baby podali skvelé výkony. Dnešný zápas Domči bol o tom,, aby zistila, čo súperka hrá. Akonáhle Domča zrýchlila hru, začala dominovať na kurte. Od stavu 3:5 stratila iba jeden gem, čo hovorí za všetko. Chcel by som vyzdvihnúť aj výkon Haddadovej Maiovej, ktorá hrala lepšie a agresívnejšie ako proti Viki Kužmovej, Som rád, že sme potvrdili úlohu favorita, Dúfam, že sa budúci rok sa zmení formát a budeme hrať v najvyššej súťaži," povedal Lipták.

SLOVENSKO - BRAZÍLIA 1:3 - Slovensko má istotu účasti v II. svetovej skupine PF 2020

Sobota:

Dominika Cibulková - Carolina Meligeni Alvesová 6:1, 6:1 za 65 minút

Viktória Kužmová - Beatriz Haddadová-Maiová 6:3, 6:3 za 89 minút

Nedeľa:

Dominika Cibulková - Beatriz Haddadová-Maiová 7:6 (3), 6:0 za 104 minút

Viktória Kužmová - Carolina Meligeni Alvesová / zápas zrušili

Viktória Kužmová, Rebecca Šramková - Carolina Meligeni Alvesová, Luisa Stefaniová 1:6, 3:6 za 53 minút


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok