Ukrajinci volili v dôležitých voľbách

TA3 TASR
21.4.2019 07:37

Na Ukrajine skončilo druhé kolo prezidentských volieb, v ktorom sa stretli úradujúci prezident Petro Porošenko a jeho vyzývateľ, komik Volodymyr Zelenskyj.

Volebné miestnosti na Ukrajine boli sprístupnené od 07.00 h; hlasovať bolo možné do 19.00. Predbežné prognózy sa očakávali hneď po uzavretí volebných miestností. Oficiálne výsledky by mali byť známe v noci na pondelok. Právo odovzdať hlas niektorému z dvojice kandidátov malo približne 30 miliónov Ukrajincov. Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý vo štvrtok zverejnila ukrajinská spoločnosť Rejting, mal Zelenskyj pred druhým kolom volieb podporu 73 percent, zatiaľ čo Porošenka by volilo necelých 27 percent voličov.

Štyridsaťjedenročný Zelenskyj svoju kandidatúru oznámil krátko pred začiatkom roka 2019. Tento herec a riaditeľ filmových štúdií Kvartal 95 chce, aby sa Londýn a Washington zapojili do mierových rozhovorov ohľadom ukončenia vojny so separatistami a takisto má v pláne pokračovať v spolupráci s Medzinárodným menovým fondom. Kritici tvrdia, že jeho program je hmlistý a krajina, ktorá je vo vojne, by nemala riskovať a zvoliť si politického nováčika. Takisto upozorňujú aj na jeho spojenie s oligarchom Ihorom Kolomojským.

Úradujúci prezident Petro Porošenko sa stal víťazom predčasných prezidentských volieb v máji 2014, keď nahradil vo funkcií hlavy štátu Viktora Janukovyča. Kandidatúru v tohoročných voľbách oznámil v januári 2019. Jeden z najbohatších ľudí na Ukrajine, získal svoj majetok aj vďaka podnikaniu v Rusku, kde má jeho čokoládové impérium Roshen viaceré výrobné závody. Jeho podporovatelia mu pripisujú zásluhy za prebudovanie ukrajinskej armády, vznik nezávislej pravoslávnej cirkvi na Ukrajine a bezvízový styk pre Ukrajincov v krajinách EÚ.

Kritici Porošenkovi vyčítajú, že počas piatich rokov urobil len veľmi málo v boji proti korupcii, v oblasti zvyšovania životného štandardu a v konflikte s Ruskom podporovanými separatistami na východe Ukrajiny. V prvom kole prezidentských volieb, ktoré sa konalo 31. marca, nezískal ani jeden z 39 kandidátov podporu viac ako polovice zúčastnených voličov. Dvaja najúspešnejší kandidáti — Zelenskyj (získal 30,24 percenta hlasov) a Porošenko (15,95 percenta hlasov) — sa tak stretli v nedeľňajšom druhom kole.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok