Obľúbené hotely a kostoly zasiahli explózie, hlásia viac ako 200 mŕtvych

TA3 TASR ČTK
21.4.2019 07:13

Z troch kostolov a troch hotelov, ktoré často navštevujú zahraniční turisti na Srí Lanke, sa ozvalo šesť takmer simultánnych výbuchov. Neskôr došlo k ďalším dvom.

Zahynuli občania USA, Británie a Holandska

V poradí osmy výbuch otriasol Srí Lankou, pričom predchádzajúcich sedem explózií si vyžiadalo najmenej 200 obetí na životoch a viac ako 450 zranených. K ôsmemu výbuchu na Srí Lanke došlo v severnej časti metropoly Kolombo. Bližšie informácie úrady neposkytli. Predtým týmto mestom otriaslo päť výbuchov a k ďalším dvom explóziám došlo v meste Negombo ležiacom približne 35 kilometrov severne od Kolomba a v meste Batticaloa na východe Srí Lanky.

Medzi cudzincami, ktorí pri výbuchoch zahynuli, sú občania USA, Británie a Holandska, uviedol pre AFP srílanský policajný zdroj. Nemenovaný príslušník srílanskej polície pre AFP predtým potvrdil, že najmenej 45 ľudí zahynulo v metropole Kolombo, kde sa terčom útokov stali tri hotely a jeden kostol. Najmenej 67 ľudí zomrelo po útoku na kostol v meste Negombo, ležiacom približne 35 kilometrov severne od Kolomba.

Ďalších 25 mŕtvych si vyžiadal aj útok na kostol v meste Batticaloa na východe Srí Lanky. V kostoloch boli v čase útokov veriaci, ktorí prišli na veľkonočnú omšu. Podľa miestnej polície majú najmenej dva z útokov na svedomí samovražední atentátnici. Agentúra AFP tiež uviedla, že medzi obeťami je aj najmenej deväť cudzincov. K zodpovednosti za útoky sa doposiaľ nikto neprihlásil.

Občania SR sa medzi obeťami zrejme nenachádzajú

Žiadna z doteraz získaných informácií nepotvrdila, že by medzi obeťami a zranenými pri výbuchoch na Srí Lanke boli občania SR. Uviedol to tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR s tým, že situáciu bude rezort aj naďalej sledovať.

"Po nedeľnej sérii výbuchov na Srí Lanke sa pracovníci nášho zastupiteľského úradu v Dillí spojili s naším honorárnym konzulom ako aj s tamojšími úradmi a preverujú, či sa medzi obeťami a zranenými nachádzajú občania SR. Žiadna z doteraz získaných informácií takúto skutočnosť nepotvrdila," napísali z ministerstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok