Cash dostane sochu v Kapitole, dve kontroverzné osoby odstránia

TA3 TASR
19.4.2019 13:43

Zosnulý country spevák Johnny Cash bude zvečnený v Národnej sieni sôch amerického Kapitolu po tom, ako jeho rodný štát Arkansas rozhodol o nahradení skulptúr dvoch kontroverzných osobností spájaných s belošskou nadvládou.

NHL: Montreal si vynútil 7. zápas s Torontom. Pod triumf Bostonu sa podpísal Pastrňákov hetrik
TASR/AP

Každý americký štát má v Národnej sieni sôch, rozľahlej galérii situovanej pri kapitolskej Rotunde, zastúpenie dvoch osobností. Sto rokov starí reprezentanti Arkansasu sa však medzičasom stali čoraz viac rozdeľujúcimi postavami amerických dejín na pozadí celonárodného úsilia o odstránenie symbolov rasistickej Konfederácie.

Arkansas oznámil, že jedna z jeho dvoch sôch, ktoré sú tradične vyhotovené z bieleho mramoru, bude nahradená zobrazením Casha. Jeho skladby o ľuďoch mimo zákona, väzňoch i vlastnej duchovnej ceste z neho spravili hudobnú legendu. Casha, ktorý zomrel v roku 2003, bude sprevádzať Daisy Batesová, afroamerická bojovníčka za ľudské práva.

O zmene sôch rozhodol arkansaský senát. Konzervatívny republikánsky guvernér Arkansasu Asa Hutchinson sa priamo nedištancoval od pôvodných existujúcich sôch v Kapitole, ale vyhlásil: "Väčšina z tých, ktorí sa zapojili do diskusie, súhlasila, že musíme aktualizovať tieto sochy predstaviteľmi našej súčasnejšej histórie." Skulptúry, ktoré budú odstránené, zobrazujú Jamesa Paula Clarka, senátora a arkansaského guvernéra, ktorý silno presadzoval segregáciu, a Uriaha Rosea, právnika, ktorý podporoval južanskú Konfederáciu.

Témy: Johnny Cash
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok