Pocítili ho na celom ostrove. Taiwan zasiahlo silné zemetrasenie

TA3 SITA
18.4.2019 09:47

Východné pobrežie Taiwanu zasiahlo zemetrasenie s magnitúdom 6,1. Taiwanský Centrálny meteorologický úrad informoval, že udrelo krátko po 13:00 miestneho času. Jeho epicentrum sa nachádzalo zhruba 10 kilometrov severozápadne od prístavného mesta Chua-lien, pričom otrasy vychádzali z hĺbky 19 kilometrov.

Zemetrasenie otriaslo budovami až v hlavnom meste Tchaj-pej, ktoré je vzdialené približne 115 kilometrov, a cítili ho aj v čínskych mestách pri pobreží Taiwanského prielivu. V regióne okolo východného pobrežia aj v metropole spôsobilo mierne škody. Na vlakovej stanici v meste v jeho dôsledku prasklo vodovodné potrubie a železničnú dopravu museli na chvíľu pozastaviť. Jednej budove sa zase pri otrasoch posunuli základy, čo spôsobilo, že sa nahla k susednej budove. Rovnako tiež museli pozastaviť prevádzku metra.

Pre zemetrasenie evakuovali školy na pobreží. Na televíznych záberoch je vidno, že v riedko obývanej oblasti vznikol minimálne jeden zosuv pôdy. V národnom parku Taroko utrpeli zranenia dvaja turisti, z toho jeden Malajzijčan, na ktorých spadli kamene, oznámila samospráva Chua-lien.

Premiér Su Tseng-čchang oznámil, že školy, pracoviská, elektrické vedenie, vodovodný systém aj dopravné linky už skontrolovali pre možné škody. Úrady nenašli žiadne väčšie problémy. Problematické však môžu byť neskôr prasknuté cesty na východnom pobreží, ak by začalo skoro pršať, povedal Su. Taiwan leží v tichomorskom Ohnivom kruhu, ktorý je známy seizmickou aktivitou, a často čelí zemetraseniam. Vlani vo februári zemetrasenie v Chua-lien zabilo 17 ľudí, keď sa v dôsledku neho čiastočne zrútili štyri budovy.

Témy: Tchaj-pej Taiwan
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok