Chce byť pre ľudí zrozumiteľný. Kto je nový šéf ústavného súdu

TA3 TASR
17.4.2019 12:57

Pozrite si, kto je Ivan Fiačan, nový predseda Ústavného súdu SR, ktorého vymenoval prezident Andrej Kiska. Fiačana, Ľuboša Szigetiho a Petra Molnára prezident vybral spomedzi ôsmich kandidátov zvolených parlamentom a vymenoval ich za nových ústavných sudcov.

Česko otvorí interiéry reštaurácií, plavárne i wellness centrá
TASR/AP (ilu)

Prax začal v Liptovskom Mikuláši

JUDr. Ivana Fiačana, PhD. do volieb na post sudcu ÚS SR nominovala Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave a Slovenská advokátska komora. Fiačan sa narodil 27. mája 1969. Po maturite na gymnáziu v Liptovskom Mikuláši študoval v rokoch 1987 - 1991 na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Doktorandské štúdium v odbore teória štátu a práva absolvoval v rokoch 2001 - 2002 na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity. V roku 2002 získal titul PhD., v roku 2014 po vykonaní rigoróznej skúšky mu udelili akademický titul JUDr. v odbore právo.

Právnickú prax začal Ivan Fiačan v roku 1992 na Okresom súde v Liptovskom Mikuláši ako justičný čakateľ. V rokoch 1995 - 1998 pôsobil ako sudca na OS v Liptovskom Mikuláši, od roku 1996 bol jeho podpredsedom. Od roku 1998 pôsobí ako advokát. Jeho právna kancelária FIAČAN & Partners, s. r. o., so sídlom v Liptovskom Mikuláši sa zaoberá predovšetkým obchodnoprávnymi a občianskymi spormi.

V rokoch 2010 až 2017 bol Fiačan aj členom predsedníctva Slovenskej advokátskej komory. Ako člen legislatívnej skupiny Slovenskej advokátskej komory pre ústavné právo pôsobil v rokoch 2003 a 2004.

Fiačan presadzuje otvorenosť

Ako uviedol Fiačan pri vypočutí pred Ústavnoprávnym výborom NR SR, považuje sa za prívrženca otvorenosti Ústavného súdu SR. Odôvodnenie nálezu ÚS musí byť podľa neho zrozumiteľné aj laickej verejnosti. "Všetky rozhodnutia Ústavného súdu sa odôvodňujú, povinne zverejňujú na webovej stránke Ústavného súdu, v tomto smere zásadné problémy nevidím. V prípade verejného záujmu je žiaduce, aby sudca nemal problém predstúpiť pred kamery a vysvetliť svoje rozhodnutie. Avšak nesmie uvádzať nové skutočnosti, musí vysvetliť podstatu svojho rozhodnutia," povedal Fiačan.

O post ústavného sudcu sa Ivan Fiačan uchádzal už v prvej voľbe. V dvoch hlasovaniach 12. a 14. februára 2019 však nebol ani jeden z kandidátov zvolený. Do ďalšej voľby sa prihlásilo 29 uchádzačov, väčšina z nich kandidovala opätovne, piati sa prihlásili prvý raz.

V hlasovaní 3. apríla 2019 sa podarilo poslancom zvoliť šiestich kandidátov na posty ústavných sudcov, medzi nimi bol aj Ivan Fiačan. Ďalší dvaja uchádzači boli zvolení 4. apríla. Prezident tak dostal celkovo osem mien, z ktorých vybral troch nových ústavných sudcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok