Román Victora Huga sa po požiari v Paríži stal opäť bestsellerom

TA3 TASR
16.4.2019 23:08

Román Chrám Matky Božej v Paríži od spisovateľa Victora Huga, ktorému dominuje v súčasnosti požiarom spustošená katedrála Notre-Dame, sa vo svojej pôvodnej verzii ocitol na samotnom vrchole rebríčka aktuálne najpredávanejších kníh francúzskej verzie internetového obchodu Amazon.

NHL
TASR/AP

Úspešnou v predajnosti je aj anglická verzia tohto románu, ktorá na rovnakej platforme vedie v kategórii označenej ako historická fikcia. Román Chrám Matky Božej v Paríži bol publikovaný v roku 1831. Tento príbeh o hrbatom Quasimodovi, zvonárovi v katedrále Notre-Dame, a krásnej cigánke Esmeralde, dopomohol v 19. storočí k rozsiahlej obnove katedrály.

Počas Veľkej francúzskej revolúcie v roku 1793 bola totiž katedrála zničená a vyrabovaná. Po revolúcii sa nachádzala v dezolátnom stave - zbúrané steny zakrývali tapisérie, okná a vitráže boli vytlčené - a reálne sa uvažovalo o jej zbúraní. Katedrále však pomohol práve Hugov román Chrám Matky Božej v Paríži. Vďaka nemu sa podarilo vyvolať záujem verejnosti o jej osud a získať formou verejnej zbierky peniaze potrebné na jej obnovu. Rozsiahly požiar, ktorý katedrálu Notre-Dame zachvátil v pondelok večer, sa hasičom podarilo v utorok úplne uhasiť. Zhorela však drevená strecha katedrály a drevená vežička z 19. storočia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok