Macron sľúbil opravu katedrály, chce to stihnúť do piatich rokov

TA3 TASR
16.4.2019 21:01

Francúzsky prezident Emmanuel Macron prisľúbil, že katedrála bude obnovená "v priebehu piatich rokov". Hlavný architekt kolínskeho dómu Peter Feussenich však ešte pred príhovorom prezidenta uviedol, že rekonštrukcia Notre-Dame môže trvať aj desaťročia.

Tragédia európskych rozmerov

"Obnovíme túto katedrálu v priebehu piatich rokov a bude ešte krajšia," uviedol Macron v televíznom príhovore deň po tom, ako gotický chrám v centre Paríža vážne poškodil oheň. Prezident priznal, že na katedrále s 850-ročnou históriou je "toho veľa, čo treba obnovovať", vyjadril však presvedčenie, že Francúzi to "znova dokážu" a "zmobilizujú sa". "Zdieľam váš smútok a takisto zdieľam aj vašu nádej," povedal Macron v závere svojho príhovoru. Prezident sa v ňom poďakoval zasahujúcim hasičom, policajtom, ako aj darcom, ktorí ponúkli peniaze na renováciu chrámu.

Podľa nemeckého architekta však môžu opravy trvať aj celé roky. "Určite to bude trvať roky, možno až desaťročia, kým budú odstránené posledné škody spôsobené týmto strašným požiarom," vyhlásil nemecký architekt ešte pred samotným príhovorom prezidenta. Kolínsky dóm bol vážne poškodený počas druhej svetovej vojny a práce na jeho rekonštrukcii aj o 70 rokov neskôr stále prebiehajú. Feussenich označil pondelkový požiar v Paríži za "tragédiu európskych rozmerov", keďže množstvo dómov a kostolov v Európe bolo inšpirovaných práve francúzskou sakrálnou architektúrou.

Vyšetrovatelia zisťujúci okolnosti ničivého požiaru vypočuli približne 30 osôb, prevažne pracovníkov podieľajúcich sa na renovácii tejto historickej pamiatky. V súvislosti s požiarom zaznel v katedrále dvakrát poplašný systém. Po prvom signáli vyšlo niekoľko ľudí vrátane trvalo prítomného požiarneho technika skontrolovať priestor pod strechou, nič tam však nevideli. V druhom prípade už bol oheň príliš silný. Podľa zdroja AP sa požiaru venuje 40 - 50 vyšetrovateľov, z bezpečnostných dôvodov však zatiaľ nemohli vstúpiť do samotnej katedrály.

Najcennejšie poklady zachránili

Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner upozornil, že konštrukcia parížskej katedrály je po uhasení rozsiahleho požiaru stále vystavená určitým rizikám. Po krátkej návšteve poškodenej stavby novinárom povedal, že je "pod trvalým dohľadom, keďže sa stále môže poddať". Castaner tiež uviedol, že potrvá 48 hodín, kým budú môcť zamestnanci štátnych inštitúcií bezpečne vstúpiť do katedrály a postarať sa o artefakty, ktoré vnútri zostali. Niektoré z nich sú totiž príliš veľké na to, aby mohli byť vynesené von.

Generálna riaditeľka Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru Audrey Azoulayová vyhlásila, že na záchranu zostávajúcich častí chrámu je potrebné, aby experti bezodkladne vykonali zabezpečovacie práce. Prvých "24 - 48 hodín" je podľa nej rozhodujúcich, pokiaľ ide o ochranu kamenných a drevených prvkov konštrukcie pred poškodením vodou a stanovenie ďalšieho postupu. Pracovník zodpovedný za inventár katedrály Laurent Prades sa medzitým vyjadril, že takmer všetky vnútorné artefakty vyviazli z požiaru bez poškodenia. "Všetky stély z 18. storočia, piety, fresky, kaplnky a veľký organ sú v poriadku," dodal.

Francúzsky minister kultúry Franck Riester už skôr potvrdil, že "najcennejšie poklady" z katedrály boli zachránené, čo sa týka i katolíckych relikvií - tŕňovej koruny, ktorú mal údajne na hlave Ježiš, a tuniky svätého Ľudovíta. Rozsiahly požiar, ktorý Chrám Matky Božej zachvátil v pondelok večer, sa hasičom podarilo úplne uhasiť. Zhorela však drevená strecha katedrály a drevená vežička - sanktusník - z 19. storočia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok