Už nemáme čas. Mladá aktivistka vystúpila pred europoslancami

TA3 TASR
16.4.2019 17:41

Švédska tínedžerka a aktivistka za ochranu životného prostredia Greta Thunbergová upozornila, že na zastavenie klimatickej zmeny dochádza čas, a zároveň europoslancov v tejto veci varovala, aby začali panikáriť.

Už nemáme čas. Mladá aktivistka vystúpila pred europoslancami
SITA/AP

Aktivistka vystúpila pred zákonodarcami z výboru Európskeho parlamentu pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín v Štrasburgu. Thunbergová vo svojom prejave zákonodarcov vyzvala, aby "sa začali správať tak, ako keby váš dom zachvátili plamene". "Keby sa náš vlastný dom rozpadal, neuskutočnili by ste tri mimoriadne summity o brexite, ale ani jeden summit týkajúci sa kolapsu klímy a životného prostredia," povedala.

Thunbergová, ktorá si počas prejavu vyslúžila búrlivý potlesk, potlačila slzy, keď varovala pred rýchlym vyhynutím druhov, eróziou pôdy, odlesňovaním a znečisťovaním oceánov. V súvislosti s medzinárodným úsilím vyzbierať prostriedky na renováciu požiarom zničenej katedrály Notre-Dame v Paríži vyzvala europoslancov, aby rovnako uvažovali aj pri riešení klimatickej zmeny.

Predtým po stretnutí s predsedom Európskeho parlamentu Antoniom Tajanim podporila májové voľby do EP a vyzvala voličov, aby využili príležitosť "ovplyvniť rozhodnutia" o klíme prijaté zvolenými a vymenovanými predstaviteľmi. Šestnásťročná Švédka Greta Thunbergová každý piatok namiesto vyučovania stála v Štokholme pred budovou švédskeho parlamentu, aby upozornila na nečinnosť politikov v boji so zmenou klímy a jej dôsledkami a upriamila na tieto problémy aj pozornosť širokej verejnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok