Pellegrini a ukrajinský premiér podpísali dokumenty o letisku i plynovode

TA3 SITA
16.4.2019 15:20

Tranzit uhlia, železnej rudy, záujem Slovenska podieľať sa na rekonštrukcii ukrajinskej plynovej infraštruktúry či územná celistvosť Ukrajiny boli hlavné témy rozhovoru slovenského premiéra Petra Pellegriniho a jeho ukrajinského partnera Volodymyra Hrojsmana.

Odmietli projekt Nord Stream 2

Predsedovia vlád počas návštevy Hrojsmana na Slovensku podpísali aj dve dohody – o cezhraničnej spolupráci a využívaní vzdušného priestoru Slovenska. Pellegrini zároveň dôrazne podporil územnú celistvosť Ukrajiny, vrátane Krymu a Doneckej a Luhanskej oblasti. Ocenil stabilné železničné dodávky uhlia a železnej rudy z Ukrajiny. Premiéri sa venovali aj téme plynu – Slovensko má podľa Pellegriniho záujem zúčastniť sa na rekonštrukcii plynovej infraštruktúry na Ukrajine.

„Ukrajina chce vytvoriť konzorcium, v rámci ktorého chce rekonštruovať plynovú infraštruktúru. Slovensko a slovenské národné spoločnosti chcú byť súčasťou tohto konzorcia a chcú sa spolupodieľať na rekonštrukcii plynovodu,“ oznámil Pellegrini. Rekonštrukciou kritickej infraštruktúry by tak odpadol argument, prečo obísť Ukrajinu pri tranzite plynu. Obaja premiéri v tejto súvislosti rázne odmietli projekt plynovodu Nord Stream 2. Tento plynovod pôjde z Ruska do Nemecka cez Baltské more, Slovensko aj Ukrajina by tak prišli o poplatky za tranzit plynu. Hrojsman označil Nord Stream 2 nielen za plynovod, ale za formu hybridnej vojny Ruska voči Európe.

Hrojsman: Agresorom je Rusko

Kyjev sa od premiéra Pellegriniho dočkal podpory aj pri reformách a integračných snahách. „Ako jedna z premiantských krajín Východného partnerstva ste dosiahli pokrok v transformačnom procese. Slovensko ako krajina, ktorá si týmto ťažkým obdobím prešla, vám radí nepoľavovať v týchto snahách, vytvárať dobré podnikateľské prostredie, bojovať proti korupcii a za zlepšenie právneho štátu,“ pokračoval šéf slovenskej vlády. Ocenil pritom slovenských expertov, ktorí spolupracujú a pomáhajú Ukrajine. Poradcom ukrajinského premiéra je exminister financií Ivan Mikloš. Pellegrini vyjadril plnú podporu integračným snahám Ukrajiny. Čím lepšie na tom bude Ukrajina, tým lepšie na tom bude aj východ Slovenska, argumentoval.

Dobré vzťahy ocenil aj Hrojsman, podľa neho je Pellegrini človek, ktorý nielen hovorí, ale aj robí. Ocenil pozíciu Slovenska pri tranzite plynu aj podpore územnej celistvosti krajiny. Pripomenul, že konflikt na východe Ukrajiny si vyžiadal 13-tisíc obetí, 30-tisíc zranených a množstvo ľudí sa muselo vysťahovať. „Hovorím to otvorene. Agresorom je Rusko. Agresor sa má zriecť svojich plánov, ktoré sa týkajú nielen Ukrajiny, ale celého civilizovaného sveta,“ povedal Hrojsman. Ukrajina sa podľa neho teší aj z narastajúcej ekonomickej výmeny, ktorá sa dostala na úroveň z roku 2013 a predstavuje takmer miliardu štyristo miliónov dolárov.

Premiéri podpísali aj dva dokumenty. Zmluvu o pohraničnom styku, ktorá rozširuje počet obcí, ktoré budú zaradené do zjednodušeného colného režimu. Takisto sa predbežne dohodli aj na tom, že lietadlá využívajúce letisko Užhorod budú môcť letieť cez vzdušný priestor Slovenska. Slovensku to ešte musí odobriť NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok