Kiska vybral ústavných sudcov. Núdzové opatrenie, zdôraznil palác

TA3 TASR SITA
16.4.2019 16:07

Andrej Kiska sa rozhodol vymenovať troch nových sudcov ústavného súdu z ôsmich kandidátov, ktorých sa podarilo zvoliť v parlamente. Prezident si teda nevybral polovicu kandidátov, ale len troch. Prezidentský palác zdôraznil, že ide o výnimočné núdzové opatrenie na zabezpečenie riadneho chodu ústavného súdu.

Štyri hlasovania, osem kandidátov

Vďaka nemu bude môcť zasadnúť plénum a rozhodovať napríklad o volebných sťažnostiach, informoval prezidentov hovorca Roman Krpelan. Ústavný súd podľa neho funguje od februára v krízovom režime so štyrmi sudcami po tom, čo si NR SR nesplnila povinnosť a nedokázala zvoliť 18 kandidátov. Z nich má prezident vybrať deväť nových sudcov a sudkýň. Parlamentu sa však v štyroch hlasovaniach podarilo dokopy zvoliť iba osem kandidátov. Podľa paláca je povinnosťou poslancov zvoliť ďalších desiatich uchádzačov.

Na ústavnom súde sa kopia staré aj nové nevybavené prípady. "Obeťou politických hier vládnej väčšiny a jej neschopnosti dohodnúť sa na kandidátoch sú konkrétni ľudia, ktorých základné práva a slobody dnes Slovenská republika nedokáže účinne chrániť," zdôraznil prezident Kiska. V stredu hlava štátu za nových sudcov ústavného súdu vymenuje Ivana Fiačana, Ľuboša Szigetiho a Petra Molnára. Prezident vymenuje aj predsedu a podpredsedu ústavného súdu, novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová tak zloží sľub do rúk riadne vymenovaného predsedu ústavného súdu.

Kiska vymenuje Ivana Fiačana, Ľuboša Szigetiho a Petra Molnára.

Kaliňák: Kiska už viackrát porušil ústavu

Prezident má k dispozícii osem mien kandidátov na ústavných sudcov, vybrať by si mal štyroch, uviedol Robert Kaliňák zo Smeru-SD. "O tom niet žiadnych pochýb, takže verím, že si svoju povinnosť splní a že to urobí," uviedol. "Prezident Andrej Kiska už viackrát porušil Ústavu Slovenskej republiky a v zásade mu o tom napísal osem uznesení aj Ústavný súd SR, keď to urobil prvýkrát, takže som veľmi nepríjemne vnímal jeho slová na adresu Národnej rady SR. Pretože národná rada má možnosť voliť a on má povinnosť vymenovať. Pletie si postavenie ústavných orgánov v tomto štáte," povedal Kaliňák.

Poslanci NR SR zvolili ôsmich kandidátov, Ivana Fiačana, Petra Molnára, Rastislava Kaššáka, Ľuboša Szigetiho, Danielu Švecovú a Michala Trubana, Miloša Maďara a Pavla Malicha.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok