Štát nesúhlasí s posunutím dostavby Mochoviec ani predražením

TA3 TASR SITA
16.4.2019 12:00

Ministerstvo hospodárstva nesúhlasí s avizovaným predĺžením termínu dostavby a zvýšením rozpočtu na 3. a 4. blok jadrovej elektrárne Mochovce. Minister Peter Žiga chce koncom apríla o tomto probléme diskutovať s predstaviteľmi väčšinového akcionára Slovenských elektrární. Horúca hydroskúška 3. bloku jadrovej elektrárne podľa neho dopadla nad očakávanie.

Spolupracujú s políciou

Ministerstvo hospodárstva je pripravené spolupracovať s políciou na vyšetrovaní podvodov v Slovenských elektrárňach. „Nemáme manažérsku právomoc, ani nie sme pri riadení Slovenských elektrární. Nemali sme tieto informácie. Spolupracujeme s orgánmi trestnými v činnom konaní. Keďže však ide živý prípad, musíme zachovávať isté pravidlá pri vyšetrovaní,“ reagoval minister hospodárstva Peter Žiga na informácie z polície, že zadržala na letisku Taliana pre miliónové podvody.

Vyšetrovateľ špecializovaného tímu národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry vzniesol obvinenie voči dvom občanom Talianska, konkrétne P. R. a N. C. za spáchanie obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Ako ďalej polícia informovala, v čase spáchania skutku išlo o čelných predstaviteľov spoločnosti Slovenské elektrárne. "Súčasne v Bratislave zadržali jedného z obvinených, s ktorým budú vykonané procesné úkony a bude skúmané naplnenie dôvodov väzby. Konaním obvinených súvisiacim s hospodárením s majetkom Slovenských elektrární vznikla škoda vo výške viac ako 22 miliónov eur," informovala polícia.

Špecializovaný tím v rámci prípadu Elektro podľa polície aj naďalej pracuje a vykonáva potrebné úkony na preverenie podozrení týkajúcich sa dostavby tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce. "Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie momentálne nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie," dodala polícia. Slovenské elektrárne v pondelok uviedli, že sú s políciou pripravené spolupracovať. „Dôvody a podrobnosti dnešného zásahu nepoznáme. Môžem konštatovať len to, že Slovenské elektrárne vždy poskytovali a budú poskytovať polícii Slovenskej republiky plnú súčinnosť,“ reagoval hovorca Slovenských elektrární Miroslav Šarišský.

Prípad súvisí so staršou kauzou

Podľa premiéra Petra Pellegriniho zatknutie nesúvisí so súčasným stavom, ale s nejakou kauzou z roku 2015 alebo neskôr, kde je podozrenie z tunelovania Slovenských elektrární. Podľa neho mohlo ísť o bývalého vysokého predstaviteľa elektrární a vyvážanie peňazí respektíve preplácanie raz zrealizovaných výkonov, ale zaplatených trikrát. Alebo išlo o preplatenie nezrealizovaných výkonov. Podrobnejšie detaily nepozná.

"Zatknutie takéhoto vysokého predstaviteľa SE, respektíve talianskeho akcionára by mohlo byť mementom. Nech sa na to dobre pozerajú tí, ktorí dnes riadia SE, nech sa na to dobre pozerajú tí, ktorí zastupujú akcionára SE," uviedol premiér. Zdôraznil, že ak sa podobne nezodpovedne správajú k dostavbe jadrovej elektrárne Mochovce, prípadne tunelujú elektrárne pri jej výstavbe, urobí všetko, aby skončili rovnako.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok