Katastrofa, narieka Francúzsko. Požiar uhasili, čo sa stalo s pokladmi?

TA3 ČTK SITA TASR
16.4.2019 10:21

Zrútenie jednej z veží katedrály Notre-Dame šokovalo Francúzov a na sociálnych sieťach aj množstvo ľudí na celom svete. Skaza jedného zo symbolov Paríža je podľa francúzskej tlače národnou tragédiou. Požiar sa stovkám hasičov napokon podarilo uhasiť. Množstvo artefaktov nevyčísliteľnej ceny z horiaceho pekla zachránili, niektoré podľahli skaze, osud ostatných je nejasný.

Väčšiu časť umeleckých a liturgických predmetov sa z horiaceho chrámu podarilo zachrániť. V bezpečí je napríklad Ježišova tŕňová koruna alebo rúcho svätého Ľudovíta. Osud mnohých artefaktov je však neznámy. Čo sa stalo s organom, vitrážovými oknami, úlomkom z Kristovho kríža, portrétom Tomáša Akvinského či súsoším Piety na hlavnom oltári? Zachránené artefakty zhromaždili na pôde parížskej radnice.

Titulky francúzskych novín hovoria o národnej tragédii. "Srdce v plameňoch, tragédia, katastrofa, šok pre národ," píše sa na predných stranách. "Toto majstrovské dielo v srdci Paríža zažilo vojny aj rabovanie... Nikdy predtým ale nebolo postihnuté tak veľkým požiarom," píše v úvodníku Le Figaro.

Francúzsky miliardár a šéf spoločnosti LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton Bernard Arnault oznámil, že jeho rodina a spoločnosť prispejú spolu sumou 200 miliónov eur na renováciu parížskej katedrály Notre-Dame, ktorá vyhorela. Ďalší francúzsky podnikateľ a miliardár, Francois-Henri Pinault, už predtým prisľúbil na renováciu gotického chrámu pomoc vo výške 100 miliónov eur.

Rozsiahly požiar, ktorý katedrálu Notre-Dame (Chrám Matky Božej) zachvátil v pondelok večer, sa hasičom podarilo v priebehu noci dostať pod kontrolu a neskôr uhasiť.
Náčelník parížskeho hasičského zboru Jean-Claude Gallet uviedol, že stavba katedrály bola "celkovo zachránená a zachovaná", pričom jej hlavné zvonové veže sa v jednom štádiu požiaru nachádzali v ohrození.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok