Salvini chce spojiť nacionalistické strany, má podporu Le Penovej

TA3 TASR
16.4.2019 09:34

Snaha talianskeho vicepremiéra Mattea Salviniho vytvoriť po voľbách do Európskeho parlamentu veľké zoskupenie nacionalistických strán našla podporu u Marine Le Penovej. Francúzska politička sa neobáva možného trieštenia hlasov. Krajnú pravicu podľa nej viac vecí spája, ako rozdeľuje.

Francúzska politička Marine Le Penová, jedna z hlavných tvárí krajnej pravice v Európskej únii, podporila vplyvného talianskeho radikála a ministra vnútra Mattea Salviniho v tom, aby po májových voľbách založil veľké populistické zoskupenie v Európskom parlamente. Šéfka francúzskej strany Národné združenie (RN - bývalý Národný front) oznámila: "Poverili sme Mattea Salviniho..., aby sa pokúsil vytvoriť veľké zoskupenie Obrana európskych národov." Hoci krajne pravicové populistické strany majú niekedy veľmi odlišné postoje k mnohým záležitostiam, Le Penová tvrdí, že tém, ktoré ich spájajú, je viac než tém, ktoré ich rozdeľujú.

Populistické strany sú v súčasnosti rozptýlené v rozličných zoskupeniach EP - v skupine kresťanských demokratov či socialistov. Niektoré politické subjekty, napríklad Le Penovej strana, už dlho pôsobia v europarlamente osamote.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok