Kráľ Zemplína ide po rokoch na slobodu, bude pod dohľadom

TA3 TASR
16.4.2019 12:15

Podnikateľa a samozvaného vládcu Zemplína Mikuláša Varehu prepustili na slobodu so skúšobnou dobou na šesť rokov. Súd v sabinovskej väznici rozhodol, že má zákaz opustiť Slovensko.

Šesťročná skúšobná doba

Senát prešovského okresného súdu v sabinovskej väznici rozhodol o podmienečnom prepustení Mikuláša Varehu. Uložil mu skúšobnú dobu v trvaní šiestich rokov a povinnosť nosenia monitorovacieho náramku. Zároveň mu zakázal opustiť územie Slovenska. Uznesenie nie je právoplatné, keďže prokurátor podal sťažnosť. O prípade bude rozhodovať krajský súd.

"Súd postupuje v duchu litery zákona. Všetky správy, celé hodnotenie, ako aj zmysel zákonodarcu smeroval k tomu, aby sa slovenské väznice viac-menej vyprázdnili. Všetci, čo spĺňajú podmienky, pokračujú v treste, aj keď iným spôsobom, pretože obmedzenia, ktoré súd uložil, ako dohľad a náramok, sú ešte viac obmedzujúce, ako keď je človek zavretý v útvare," povedal po pojednávaní Varehov obhajca Jozef Onďák.

Družka: Je načase, aby šiel na slobodu

"Teším sa z toho, že sudca ho prepustil, pretože má už odsedené dve tretiny a podmienka je polovica. Takže už je načase, aby išiel na slobodu. Prokurátor by mohol prihliadnuť na to, že dve tretiny má odsedené, je prvotrestanec a ešte aj bývalý policajt," uviedla družka Varehu Daniela Bodnárová.

Podnikateľa zadržali v roku 2011. Podľa rozhodnutia súdov si odpykáva 11-ročný trest odňatia slobody za trestné činy skrátenia dane a poistného a neodvedenia dane a poistného. Svojím konaním spôsobil ujmu veľkého rozsahu vo výške približne 57 miliónov eur. Keďže Vareha neuhradil peňažný trest 100.000 eur, po odpykaní trestu by mal stráviť za mrežami ešte jeden ďalší rok.

Presviedčal senát, že lykožrút nie je škodca

Obžaloba prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Varehu vinila z fiktívnych obchodov medzi jeho firmami, ktorými mal štát poškodiť o 58,1 milióna eur. Zemplínsky veľkopodnikateľ figuroval ako konateľ a spoločník v 77 firmách a 11 z nich medzi sebou nakupovalo a predávalo štepné púčiky jabloní a lykožrúty v obrovskom objeme viac ako 55 miliónov euroočiek (štepov) a viac ako 414 miliónov kusov lykožrútov.

V čase súdneho procesu Vareha presviedčal senát, že lykožrút nie je škodca, ale biologické krmivo. Kŕmili vraj ním bažanty, pštrosy a ryby. Prokurátor argumentoval, že "také množstvá sa u nás ani nevyskytujú a sú neobchodovateľné". Tvrdil tiež, že k žiadnemu biznisu reálne nedošlo, iba papierovo. Vareha svoju vinu popieral.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok