Lídrovi WikiLeaks odňal Ekvádor azyl, odvtedy čelí kyberútokom

TA3 TASR
16.4.2019 08:28

Ekvádor sa od odobratia politického azylu zakladateľovi WikiLeaks Julianovi Assangeovi stal terčom 40 miliónov kybernetických útokov mierených na webové stránky verejných inštitúcií.

Lídrovi WikiLeaks odňal Ekvádor azyl, odvtedy čelí kyberútokom
SITA/AP

Námestník ministra pre informačné a telekomunikačné technológie Patricio Real uviedol, že útoky sa začali vo štvrtok. "Predovšetkým prichádzali zo Spojených štátov, z Brazílie, Holandska, Nemecka, Rumunska, Francúzska, Rakúska" ako aj so samotného juhoamerického Ekvádora, uviedol. Útoky zasiahli najviac ministerstvo zahraničných vecí, národnú banku, prezidentský úrad, viacero ministerstiev a univerzít. Ani jedna z poškodených inštitúcií nenahlásila krádež informácií alebo odstránenie údajov či dát.

Assangea, austrálskeho vydavateľa a internetového aktivistu, zatkli na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne po tom, ako mu Ekvádor po siedmich rokoch zrušil azyl. Podľa obvinenia porušil podmienky prepustenia na kauciu. Juliana Assangea uznal londýnsky súd za vinného z porušenia podmienok prepustenia na kauciu a nariadil jeho väzbu až do oznámenia trestu.

Druhého mája sa zúčastní iného pojednávania, ktoré sa bude týkať žiadosti Spojených štátov o jeho vydanie v prípade sprisahania s Chelseou Manningovou za účelom získania tajných informácií z vládneho počítača. Assangeovi priaznivci tvrdia, že Ekvádor zradil zakladateľa WikiLeaks na príkaz Washingtonu. Ukončenie jeho azylového pobytu bolo podľa nich nelegálne a predstavuje temnú chvíľu pre slobodu tlače.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok